Δάντης Αλιγκέρι

Δάντης Αλιγκέρι (1265 – 1321)
Δάντης Αλιγκέρι (1265 – 1321)

Ο Δάντης (απαντάται και ως Δουράντης) – ο Ντάντε Αλιγκιέρι των Ιταλών – είναι ο μεγαλύτερος ποιητής της Ιταλίας κι ένας από τους πρωτοκορυφαίους του ανθρωπίνου πνεύματος. Είναι γνωστός για το εκτεταμένο αφηγηματικό ποίημά του «Θεία Κωμωδία», ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο Δάντης έγραψε στη λαϊκή γλώσσα της εποχής του, που ήταν η ιταλική, με αποτέλεσμα αυτή να καθιερωθεί συν τω χρόνω σε όλους τους τομείς της ζωής, εκτοπίζοντας τη λατινική. Ήταν επίσης πεζογράφος, θεωρητικός της ιταλικής λογοτεχνίας, ηθικός και πολιτικός φιλόσοφος ως αποτέλεσμα της ενασχόλησής του με την πολιτική.

Ο Ντουράντε Αλιγκιέρι γεννήθηκε μεταξύ 15 Μαΐου και 15 Ιουνίου του 1265 στη Φλωρεντία, που τότε ήταν ανεξάρτητη πόλη - κράτος. Έμεινε από νωρίς ορφανός από μητέρα και μεγάλωσε με τη μητριά του, η οποία φρόντισε για τη μόρφωσή του. Ο πατέρας του ανήκε στην παράταξη των Γουέλφων (Παπικών), που κυριαρχούσαν στην πολιτική ζωή της Φλωρεντίας μαζί με τους Γιβελίνους (Αυτοκρατορικούς).

Ο Δάντης και η «Θεία Κωμωδία», του Ντομένικο ντι Μικελίνο στον τρούλο της εκκλησίας της Santa Maria del Fiore στη ΦλωρεντίαΟ Δάντης μελέτησε θεολογία, νομικά και φιλολογία. Το 1295 γράφτηκε στη Συντεχνία των Ιατρών και Φαρμακοποιών, καθώς ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την ενασχόλησή του με το δημόσιο βίο. Έλαβε υψηλά αξιώματα, αλλά οι ενδοπαραταξιακές διαμάχες των Γουέλφων (Μαύροι εναντίον Λευκών) έβαλαν τέλος στην πολιτική του καριέρα.

Το 1302 κατηγορήθηκε ψευδώς για διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, ως διασπαστής της παράταξης των Γουέλφων και ως εχθρός του Πάπα. Δικάστηκε και κρίθηκε ένοχος, με αποτέλεσμα να του επιβληθεί μία τεράστια χρηματική ποινή και στη συνέχεια η ποινή του θανάτου. Ο Δάντης, που βρισκόταν εκτός Φλωρεντίας, δεν επέστρεψε ποτέ στην αγαπημένη του πόλη. Περιπλανήθηκε σε αρκετές πόλεις της Ιταλίας και πέθανε στη Ραβένα στις 14 Σεπτεμβρίου 1321.

Ο Δάντης στάθηκε ο αντιπροσωπευτικός τύπος του δυνατού και προοδευτικού ανθρώπου της εποχής του. Την ποιητική μεγαλοφυΐα του έθρεψαν οι μελέτες του, η πείρα της ζωής και η αγάπη του για την όμορφη Βεατρίκη (Μπεατρίτσε Πορτινάρι), η οποία παντρεύτηκε άλλον και πέθανε μόλις 25 ετών. Αργότερα, ο ποιητής νυμφεύθηκε την Τζέμα Ντονάτι, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά, ωστόσο η αγάπη του για τη Βεατρίκη πάντα τον ενέπνεε.

«Μια νέα ζωή ξεκινά», έργο του Cesare Saccaggi. Ο Δάντης και η Βεατρίκη στον κήπο.Το αριστούργημά του είναι το επικό αφηγηματικό του ποίημα «Κωμωδία» - από τον Βοκάκιο αργότερα καθιερώθηκε ως «Θεία Κωμωδία» («Divina Commedia»). Αποτελείται από τρία μέρη: «Κόλαση» («Inferno»), «Καθαρτήριο» («Purgatorio») και «Παράδεισος» («Paradiso»). Ξεκίνησε να το γράφει περί το 1308 και το ολοκλήρωσε το 1320, ένα χρόνο πριν από τον θάνατό του.

Στο έργο του αυτό, που αποτελείται από 14.233 στίχους, ο Δάντης φαντάζεται πως ο λατίνος ποιητής Βιργίλιος τον οδηγεί στον κόσμο των ψυχών. Μέσα από την Κόλαση και το Καθαρτήριο, φτάνει στον Παράδεισο, όπου τον δέχεται η Βεατρίκη. Το υλικό της «Θείας Κωμωδίας» αποτελούν αλληγορίες, φιλοσοφικές σκέψεις και ιστορικές γνώσεις και το στολίζουν περιγραφές φυσικών καλλονών, αναλύσεις παθών και ύμνοι αρετής, με τρόπο που όλα μαζί, περιεχόμενο και μορφή, ν’ αποκρυσταλλώνονται σ’ ένα πραγματικό αριστούργημα.

Άλλα σημαντικά έργα του θεωρούνται το αυτοβιογραφικό «Νέα Ζωή» («La Vita Nuova», 1294), το ημιτελές «Συμπόσιο» («Convivio», 1307), με ιδέες για φιλολογικά, ιστορικά και θεολογικά ζητήματα, το δοκίμιο «Μοναρχία» («De Monarchia», 1313), όπου υπερασπίζεται τον αυτοκρατορικό θεσμό και το δοκίμιο «Η ευγλωττία της κοινής γλώσσας» («De vulgari eloquentia», 1305), στο οποίο υπεραμύνεται της λαϊκής ιταλικής γλώσσας.

Η επίδρασή του στην ιταλική λογοτεχνία και γενικότερα στην παγκόσμια πνευματική κίνηση ήταν μεγάλη. Ιδιαίτερη σημασία έχει η καθιέρωση από τον Δάντη της λαϊκής ιταλικής γλώσσας στη λογοτεχνία. Αυτό έγινε αφορμή να καθιερωθεί η ιταλική γλώσσα σ’ όλους τους τομείς της ζωής στην ιταλική χερσόνησο, οι κάτοικοι της οποίας δεν πολυκαταλάβαιναν τη λατινική που ήταν η επίσημη γλώσσα.


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ