Η Κριστίν ντε Πιζάν (Christine de Pizan) ήταν ιταλογαλλίδα συγγραφέας και ποιήτριας, που αναγνωρίζεται ως η πρώτη επαγγελματίας συγγραφέας στην Ευρώπη.
Γεννήθηκε στη Βενετία στις 11 Σεπτεμβρίου 1364 και πέρασε τα παιδικά της χρόνια εξερευνώντας βιβλιοθήκες στην αυλή του βασιλιά της Γαλλίας Κάρολου Ε’ του Σοφού, όπου ο πατέρας της υπηρετούσε ως αστρολόγος. Οπλισμένη με μια πένα και την αγάπη της για τη λογοτεχνία, άρχισε να γράφει ρομαντικές μπαλάντες το 1393. Αυτή η πρώιμη ενασχόληση για γυναίκα με τη λογοτεχνία γοήτευσε πολλούς ισχυρούς άνδρες της εποχής της, συμπεριλαμβανομένου του βασιλιά της Γαλλίας Καρόλου ΣΤ'.
Η Ντε Πιζάν είναι πιο γνωστή σήμερα για το ρόλο της σε μία μεσαιωνική λογοτεχνική διαμάχη που ανταγωνίζεται κάθε σύγχρονο δράμα διασημοτήτων. Ξεκίνησε στις αρχές του 1400 με θυελλώδεις συζητήσεις σχετικά με το δημοφιλές ποίημα «Μυθιστορία του Ρόδου» («La Roman de la Rose) των Γκιγιόμ ντε Λορίς και Ζαν ντε Μεν.
Η Ντε Πιζάν κατήγγειλε τη μεταχείριση των γυναικών στο έργο και ανταπέδωσε το 1405 με ένα από τα πιο διάσημα έργα της «Το βιβλίο της πολιτείας των κυριών» («Le livre de la cité des dames»). Σε αυτό, ενσωμάτωσε ιστορίες που αναδείκνυαν της ηγετικές ικανότητες και τη σοφία σημαντικών γυναικών από τη μυθολογία και την ιστορία. Στα τέλη της ίδιας χρονιάς κυκλοφόρησε τη συνέχειά του με τίτλο «Ο θησαυρός της πολιτείας των κυριών» («Le trésor de la cité des dames»), ολοκληρώνοντας τη σειρά που θεωρείται πλέον από τα πρώτα έργα της φεμινιστικής λογοτεχνίας.
Καθ 'όλη τη διάρκεια της καριέρας της, δημοσίευσε δέκα βιβλία ποίησης, πολλά από τα οποία ήταν «παράπονα» («complaints»), ένας όρος για μεσαιωνικά ποιήματα και τραγούδια διαμαρτυρίας ενάντια στην κακία ή την αδικία.
Η Κριστίν ντε Πιζάν πέθανε το 1430 στο Πουασί της Γαλλίας, σε ηλικία 61 ετών.
Σχετικό
Η Κριστίν ντε Πιζάν είναι μεταξύ των 1.038 γυναικών με επιρροή που εκπροσωπούνται στη διάσημη εγκατάσταση (installation) της αμερικανίδας εικαστικού Τζούντι Σικάγκο «The Dinner Party» (1979) που εκτίθεται στο Μουσείο του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη.