Έλενα Κορνάρο Πισκόπια

Έλενα Κορνάρο Πισκόπια (1646 – 1684)
Έλενα Κορνάρο Πισκόπια (1646 – 1684)

Η Ιταλίδα Έλενα Κορνάρο Πισκόπια έζησε τον 17ο αιώνα και διακρίθηκε για την πολυμάθειά της. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα στα εκπαιδευτικά χρονικά που έλαβε διδακτορικό δίπλωμα.

Γεννήθηκε στην Βενετία στις 5 Ιουνίου 1646 και ήταν κόρη του ευγενούς Τζιοβάνι Μπατίστα Κορνάρο Πισκόπια και της Τζανέτα Μπόνι, μιας ταπεινής γυναίκας, την οποία ο πατέρας δεν νυμφεύτηκε ποτέ.

Σε ηλικία επτά ετών, το νεαρό κορίτσι άρχισε μαθήματα ελληνικών και λατινικών με την προτροπή ενός φίλου του πατέρα της. Αργότερα έμαθε γαλλικά, ισπανικά και εβραϊκά,ενώ σπούδασε μαθηματικά, αστρονομία, φιλοσοφία, μουσική και θεολογία.

Γρήγορα έγινε γνωστή για την ευρυμάθειά της και συχνά την προσκαλούσαν σε διάφορες ακαδημαϊκές εταιρείες. Το 1670 έγινε πρόεδρος της Ακαδημίας των Φιλήσυχων (Academia dei Pacifici) στην Βενετία.

Το 1672, ο δάσκαλος της στην θεολογία Φελίτσε Ροτόντι απευθύνθηκε στο ονομαστό τότε Πανεπιστήμιο της Παδούης για να χορηγήσει στην μαθήτριά του διδακτορικό στην θεολογία. Ο τοπικός καρδινάλιος Γκρεγκόριο Μπαρμπαρίγκο υποστήριξε το αίτημα νομίζοντας ότι η Κορνάρο ήταν υποψήφια στον τομέα της φιλοσοφίας. Όμως όταν αντελήφθη την πραγματικότητα απέσυρε την υποστήριξή του και ζήτησε να μην της δοθεί διδακτορικό στην θεολογία επειδή ήταν γυναίκα.

Τελικά στις 25 Ιουνίου 1678, η Κορνάρο έγινε η πρώτη γυναίκα παγκοσμίως που έλαβε διδακτορικό τίτλο, υποστηρίζοντας, ενώπιον της επιτροπής σοφών του Πανεπιστημίου της Παδούης την διατριβή της που συνίστατο στο σχολιασμό δύο κειμένων από το έργο του Αριστοτέλη.

Παράλληλα με το επιστημονικό της έργο, η Κορνάρο εντάχθηκε ως λαϊκή στο μοναστικό τάγμα των Βενεδικτίνων και ασχολήθηκε με την περίθαλψη των φτωχών. Η ήδη επιβαρυμένη υγεία της τήν πρόδωσε και η πολυμαθής Έλενα Κορνάρο Πισκόπια άφησε την τελευταία της πνοή στην Πάδουα, στις 26 Ιουλίου 1684, σε ηλικία 38 ετών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ