Δημήτρης Ελευθεράκης

Δημήτρης Ελευθεράκης (1978 – 2020)
Δημήτρης Ελευθεράκης (1978 – 2020)

Ο Δημήτρης Ελευθεράκης ήταν έλληνας ποιητής της νεότερης γενιάς, φιλόλογος, μεταφραστής και επιμελητής εκδόσεων. Σύμφωνα με τον ποιητή και φιλόλογο Γιάννη Πατίλη, η ποίησή του παρουσιάζει «ασυνήθιστες αρετές: ακριβή αίσθηση της γλώσσας, η οποία συμπεριλαμβάνει ένα λεξιλόγιο χωνεμένο στην καλύτερη παράδοση – κυρίως της δημοτικής των λογίων, δόκιμη χρήση των ποιητικών τρόπων τόσο της μοντέρνας ελευθερόστιχης ποίησης, όσο και της στροφικής ομοιοκατάληκτης ανανεωμένης παραδοσιακής, τέλος ένα σύγχρονο αίσθημα πραγμάτων, κάποτε παρωδίας ή χιούμορ, που όχι σπάνια το διαπερνά οξύς και μελαγχολικός προβληματισμός για τις δυνατότητες της γλώσσας και της γραφής».

Ο Δημήτρης Ελευθεράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Σπούδασε ελληνική και ξένη φιλολογία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Εδιμβούργο. Στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του στον τομέα της Συγκριτικής Γραμματολογίας, με θέμα την ποιητική του Παπατσώνη και τη σχέση της με την αντίστοιχη των Χέλντερλιν, Κλοντέλ και Έλιοτ. Ποιήματά του πρωτοδημοσιεύτηκαν το 1998 στο περιοδικό «Νέα Εστία».

Επιμελήθηκε τις εκδόσεις «Ερατώ» των ποιημάτων του Κώστα Καρυωτάκη (2010) και του Κωνσταντίνου Καβάφη (2011) και δημοσίευσε, μαζί με τους ποιητές Δημήτρη Αγγελή και Σταμάτη Πολενάκη, το βιβλίο «Με το περίστροφο του Μαγιακόφσκι: Μία συζήτηση για την ποίηση» (2010).

Δημοσίευσε τις ποιητικές συλλογές «Το καθαυτό χειρόγραφο» («Γαβριηλίδης», 2001), «Προσωρινή Μετάθεση» («Γαβριηλίδης», 2004), «Ρέκβιεμ για ένα φίλο» («Ερατώ», 2005), «Η Στέππα» («Νεφέλη», 2006) και «Εγκώμια» («Πατάκης», 2013), που βραβεύτηκε από το ηλεκτρονικό περιοδικό «Ο Αναγνώστης». Η τελευταία του ποιητική συλλογή με τίτλο «Άσπρα μήλα» κυκλοφόρησε στις αρχές του 2021 από τις εκδόσεις Πατάκη. Το μεταφραστικό του έργο περιλαμβάνει έργα των Γκορ Βιντάλ, Νοβάλις και Κλέμενς Μπρεντάνο.

Ο Δημήτρης Ελευθεράκης πέθανε στις 11 Νοεμβρίου 2020, σε ηλικία 42 ετών.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ