Τέρι Φοξ

Τέρι Φοξ (1958 – 1981)
Τέρι Φοξ (1958 – 1981)

Ο Τέρι Φοξ (Terry Fox) ήταν καναδός αθλητής και αγωνιστής της ζωής. Αφού έχασε το ένα του πόδι από καρκίνο, εμπνεύστηκε και ξεκίνησε τον «Μαραθώνιο της Ελπίδας» («Marathon of Hope») το 1980, ένα ιστορικό ταξίδι από τη μία άκρη του Καναδά ως την άλλη για να ευαισθητοποιήσει τους συμπατριώτες του και να συγκεντρώσει χρήματα για την έρευνα του καρκίνου.

Ο Τέρι Φοξ γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου 1958 στο Γουίνιπεγκ του Καναδά και σε ηλικία 18 ετών διαγνώστηκε με καρκίνο των οστών, με αποτέλεσμα να υποστεί ακρωτηριασμό στο δεξί του πόδι.

Κατά τη διάρκεια της πολύμηνης θεραπείας του, επηρεάστηκε βαθιά από τις ιστορίες των ασθενών που άκουγε γύρω του και του δημιουργήθηκε η έντονη επιθυμία να συμβάλει με κάποιο τρόπο στην καταπολέμηση του καρκίνου. Αρνούμενος ν’ αφήσει την κατάσταση της υγείας του να τον καταβάλει, αποφάσισε να τρέξει σε όλο τον Καναδά, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους συμπατριώτες του και να συγκεντρώσει χρήματα για την έρευνα του καρκίνου.

Τρία χρόνια μετά τη διάγνωσή του, στις 12 Απριλίου 1980, ο Τέρι Φοξ ξεκίνησε ταπεινά τον «Μαραθώνιο της Ελπίδας» από το νησί Νιουφάουντλαντ, στο ανατολικότερο άκρο του Καναδά. Ξεπερνώντας τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, έτρεχε σχεδόν ένα μαραθώνιο την ημέρα για πάνω από τέσσερις μήνες, διανύοντας συνολικά 5.373 χιλιόμετρα. Αν και η επιστροφή του καρκίνου τον εμπόδισε να ολοκληρώσει όλη τη διαδρομή, πέτυχε εν τούτοις το στόχο του, που ήταν να συγκεντρώσει ένα δολάριο για κάθε καναδό πολίτη. Συνολικά συγκέντρωσε ένα ποσό άνω των 24 εκατομμυρίων δολαρίων, που τα διέθεσε για την έρευνα του καρκίνου.

Ο Τέρι Φοξ έχασε τελικά τη μάχη του με τον καρκίνο στις 28 Ιουνίου 1981. Η μνήμη του διατηρείται ζωντανή χάρη στην αθλητική διοργάνωση «Terry Fox Run», που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 13 Σεπτεμβρίου 1981 κι έκτοτε διεξάγεται κάθε χρόνο την ίδια περίοδο.

Στην πρώτη διοργάνωση συμμετείχαν 300.000 άνθρωποι, που έτρεξαν με τα πόδια ή το ποδήλατό τους και το ποσό που συγκεντρώθηκε ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια δολάρια. Μέχρι σήμερα οι διοργανωτές του «Terry Fox Run» έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από 800 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία έχουν διαθέσει στην έρευνα για την καταπολέμηση του καρκίνου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

 Άγιος Δημήτριος

1 Άγιος Δημήτριος

Από τους ενδοξότερους και δημοφιλέστερους αγίους της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, μαζί με τον Άγιο Γεώργιο. Είναι πολιούχος της Θεσσαλονίκης, στην πόλη που γεννήθηκε, έζησε κα…

Έλλη Παππά

9 Έλλη Παππά

Συγγραφέας, δημοσιογράφος και αγωνίστρια της κομμουνιστικής Αριστεράς. Με την κριτική σκέψη που τη χαρακτήριζε, διαφοροποιήθηκε από πολλές προσωπικότητες της γενιάς της.

 Άγιος Νέστωρ

10 Άγιος Νέστωρ

Μάρτυρας της Χριστιανοσύνης από τη Θεσσαλονίκη. Έζησε κατά τους χρόνους του Ρωμαίου αυτοκράτορα Μαξιμιανού (286-304) και ήταν φίλος του μεγαλομάρτυρα Αγίου Δημητρίου.Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ