Λόταρ Μάγερ

Λόταρ Μάγερ (1830 – 1895)
Λόταρ Μάγερ (1830 – 1895)

O Γιούλιους Λόταρ Μάγερ (Julius Lothar Meyer) ήταν γερμανός χημικός, ο οποίος ανέπτυξε ένα περιοδικό σύστημα ταξινόμησης των χημικών στοιχείων, ανεξάρτητα από τον Μεντελέγεφ. Παρ’ όλο που αρχικά πραγματοποίησε ιατρικές σπουδές, ασχολήθηκε κατά βάση με τη χημεία και με τη φυσική.

Γεννήθηκε στις 19 Αυγούστου 1830 στο Φάρελ του Δουκάτου του Ολδεμβούργου (σήμερα κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας). Γιος γιατρού, σπούδασε αρχικά ιατρική στα Πανεπιστήμια Ζυρίχης και Βίρτσμπουργκ, όπου έλαβε την ειδικότητα του παθολόγου και στη συνέχεια χημεία στα πανεπιστήμια Χαϊδελβέργης και Μπρεσλάου (σημερινό Βρόκλαβ Πολωνίας). Υπήρξε μαθητής του διακεκριμένου γερμανού χημικού Ρόμπερτ Μπούνσεν (1811-1899), όπως και ο ρώσος ανταγωνιστής του Ντμίτρι Μεντελέγεφ (1834-1907).

Την περίοδο μεταξύ 1876 και1895, ο Λόταρ Μάγερ (το Γιούλιους δεν το χρησιμοποιούσε) υπηρέτησε ως καθηγητής της χημείας στο Πανεπιστήμιο της Τυβίγγης (Tübingen). Στο βιβλίο του με τίτλο «Οι σύγχρονες θεωρίες της χημείας» («Die modernen Theorien der Chemie», 1864), στο οποίο πραγματοποίησε μία διαφωτιστική περιγραφή των βασικών αρχών της χημικής επιστήμης, επιχείρησε και μία πρώτη προσπάθεια ταξινόμησης των χημικών στοιχείων με βάση το ατομικό τους βάρος και σχολίασε τη σχέση μεταξύ των ατομικών βαρών των στοιχείων και των ιδιοτήτων τους. Το σημαντικό αυτό έργο του Μάγερ διευρύνθηκε σημαντικά στη συνέχεια και δημοσιεύθηκε σε πολλές εκδόσεις.

Περί το 1868 ο Μάγερ ετοίμασε έναν εκτεταμένο περιοδικό πίνακα, ανάλογο από πολλές απόψεις με αυτόν που ο Μεντελέγεφ εξέδωσε ένα χρόνο αργότερα, τον οποίο δημοσίευσε τελικά το 1870.

Ο Μάγερ εργάστηκε σε πολλά πεδία της χημείας. Ωστόσο, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητάς του στη μελέτη της δυνατότητας ταξινόμησης των χημικών στοιχείων. Ασχολήθηκε με τον επαναπροσδιορισμό μεγάλου αριθμού ατομικών βαρών και χρησιμοποίησε τον περιοδικό του πίνακα τόσο για την πρόβλεψη, όσο και για τη μελέτη των χημικών ιδιοτήτων συναφών στοιχείων.

Ο Γιούλιους Λόταρ Μάγερ πέθανε στις 11 Απριλίου 1895 στην Τυβίγγη, σε ηλικία 64 ετών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ