Ανδρέας Μαρτζώκης

Ανδρέας Μαρτζώκης (1849 – 1923)
Ανδρέας Μαρτζώκης (1849 – 1923)

Ο Ανδρέας Μαρτζώκης είναι ένας από τους ελάσσονες ποιητές της Επτανησιακής Σχολής. Το λογοτεχνικό του έργο περιλαμβάνει σατιρικά στιχουργήματα (εκτενή ή επιγράμμα­τα), έμμετρα αφηγηματικά ποιήματα, λυρικά ποιήματα, πεζά κείμενα και μεταφράσεις ποιημάτων από τα ιταλικά.

Αδελφός του ποιητή Στέφανου Μαρτζώκη, γεννήθηκε στις 15 Ιουνίου 1849 στην αγγλοκρατούμενη Ζάκυνθο. Έμαθε ιταλικά, γαλλικά και ισπανικά και ως το τέλος της ζωής του βιοποριζόταν ως δάσκαλος ξένων γλωσσών. Παράλληλα, επιδόθηκε στην ποίηση και αναδείχτηκε ως ένας από τους πολυγραφότερους Ζακυνθινούς ποιητές.

Από το ποιητικό του έργο ξεχωρίζουν οι συλλογές «Νυχτολούλουδα» (1878), «Φλοίσβοι» (1880) και «Πατρός καρδία. Ποιήματα αναφερόμενα εις το βρέφος μου» (1893), ενώ ως το πιο σπουδαίο ποίημά του θεωρείται «Ο Γούμενος της Αναφωνήτρας» (1889), που αποτελείται από εισαγωγή και πέντε μέρη, με θέμα την απόκρυψη από τον Άγιο Διονύσιο του φονιά του αδελφού του. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το σατιρικό ειδύλλιο «Ένας από τους είκοσι ή Ζακυθινός μνηστήρας θρόνου» (1892), που δημοσίευσε με το ψευδώνυμο «Υάκινθος».

Μεταξύ των πεζών του συγκαταλέγονται το ηθογραφικό αφήγημα «Η Νεγρονιά» (1894), καθώς και ποικίλα άρθρα και νεκρολογίες σε εφημερίδες και περιοδικά της Ζακύνθου, που δημοσίευε συχνά με το ψευδώνυμο «Υάκινθος».

Ο Ανδρέας Μαρτζώκης πέθανε στη Ζάκυνθο το 1923, σε ηλικία 74 ετών.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ