Κυριάκος Ντελόπουλος

Κυριάκος Ντελόπουλος (1933 – 2020)
Κυριάκος Ντελόπουλος (1933 – 2020)

Ο Κυριάκος Ντελόπουλος ήταν έλληνας πεζογράφος, βιβλιοθηκονόμος, βιβλιογράφος, μεταφραστής και επιμελητής εκδόσεων. Αφιέρωσε μεγάλο μέρος του συγγραφικού και ερευνητικού του έργου στη θεωρία της Βιβλιοθηκονομίας και της Βιβλιογραφίας, ενώ ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την παιδική λογοτεχνία, και ειδικότερα με τη μελέτη της παιδικής λογοτεχνίας του 19ου αιώνα.

Ο Κυριάκος Ντελόπουλος γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1933 και μεγάλωσε στην Πάτρα. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως βιβλιοθηκονόμος στο Κολέγιο Αθηνών από το 1952 έως το 1985.

Έγραψε 64 έργα: φιλολογικά, πεζογραφικά, βιβλιοθηκονομικά, βιβλιογραφικά, φωτογραφικά κ.ά. Μετέφρασε 15 μυθιστορήματα και δοκίμια από την αγγλική γλώσσα, ενώ επιμελήθηκε της έκδοσης 146 βιβλίων. Υπήρξε συνεργάτης φιλολογικής της Καθημερινής (1977 - 2010) και άλλων ελληνικών και ξένων φιλολογικών, βιβλιοθηκονομικών και βιβλιογραφικών περιοδικών.

Βραβεύτηκε δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών, το 1995 για το έργο του «Παιδικά και νεανικά βιβλία του 19ου αιώνα» (ΕΛΙΑ, 1995) και το 2006 για το βιβλίο του «Νεοελληνικά φιλολογικά ψευδώνυμα» (Εστία, 2005).

Ήταν ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, όπως επίσης μέλος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκαρίων, της Αρχαιολογικής Εταιρείας, του Ομίλου Μελέτης Ελληνικού Διαφωτισμού, του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και άλλων επιστημονικών σωματείων και εταιρειών.

Λάτρης της φωτογραφίας, πραγματοποίησε 10 ατομικές εκθέσεις, ενώ συμμετείχε σε 8 ομαδικές και 14 διεθνείς εκθέσεις.

Ο Κυριάκος Ντελόπουλος πέθανε στην Αθήνα στις 25 Μαΐου 2020, σε ηλικία 87 ετών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ