Ραούλ Κάστρο
1931 –

Ο Ραούλ Κάστρο είναι ο νεώτερος αδελφός του Φιντέλ Κάστρο. Μύησε τον Φιντέλ στις σοσιαλιστικές ιδέες και πορεύτηκε μαζί του στον αγώνα για την ανατροπή του δικτάτορα Μπατίστα. Μετά την επικράτηση της Κουβανικής Επανάστασης, αναδείχθηκε σε ηγετικό στέλεχος του νέου καθεστώτος, μένοντας την σκιά του διάσημου αδελφού του.

Ο Ραούλ Μοδέστο Κάστρο Ρους, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου 1931 στο Μπιράν της Κούβας και ήταν ο τρίτος γιος της πολυμελούς οικογένειας του ισπανού μετανάστη Άνχελ Κάστρο και της δεύτερης συζύγου Λίνας Ρους. Ο Ραούλ, πέντε χρόνια νεώτερος από τον Φιντέλ, φοίτησε σε σχολεία Ιησουϊτών και επιχείρησε να σπουδάσει κοινωνικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας, αλλά δεν τις ολοκλήρωσε, αφού τον απορρόφησαν οι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες.

Σε νεαρή ηλικία μυήθηκε στις σοσιαλιστικές ιδέες και ήταν αυτός που τις μεταλαμπάδευσε στον Φιντέλ. Από το 1953 συμμετείχε στο πλευρό του αδελφού του στις επαναστατικές ενέργειες για την ανατροπή του δικτάτορα Μπατίστα. Συνελήφθη μετά την αποτυχημένη επιχείρηση στους στρατώνες Μονκάδα και πέρασε 22 μήνες στην φυλακή μέχρι το 1955, οπότε μαζί με τον αδελφό του αμνηστεύτηκαν από τον Μπατίστα και εγκαταστάθηκαν στο Μεξικό, για να ετοιμάσουν τον επόμενη αναμέτρηση με τον δικτάτορα, που ήταν και νικηφόρα. Εκεί γνώρισε τον θρυλικό Τσε Γκεβάρα και τον σύστησε στον Φιντέλ.

Αμέσως μετά την επικράτηση της Κουβανικής Επανάστασης, παντρεύτηκε την εν όπλοις συντρόφισσά του Βίλμα Εσπίν, κόρη μεγαλοδικηγόρου της Αβάνας με λαμπρές σπουδές χημικού μηχανικού στο περίφημο MIT της Βοστώνης, με την οποία απέκτησε 4 παιδιά. Στην συνέχεια, ανέλαβε το Υπουργείο Άμυνας της Κούβας, το οποίο διατήρησε έως το 2008. Πρώτο του μέλημα ήταν ο μετασχηματισμός των άτακτων «μπαρμπούδος» της επανάστασης, σ’ένα πανίσχυρο στρατό 50.000 ανδρών, ο οποίος υπερασπίστηκε όχι μόνο το νησί από τις επιθέσεις των αντιπάλων του καθεστώτος («Απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων»), αλλά και κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου βοήθησε τα φιλοσοβιετικά καθεστώτα σε πολλές γωνιές του πλανήτη και ιδιαίτερα στην Αιθιοπία και την Αγγόλα.

Ήπιων τόνων χαρακτήρας, ακριβώς το αντίθετο από το φλογερό και εκρηκτικό ταμπεραμέντο του Φιντέλ, έμεινε στην σκιά του διάσημου αδελφού του μέχρι το 2006, όταν ο «λίντερ μάξιμο» αρρώστησε σοβαρά και άρχισε να παραδίδει σταδιακά τα ηνία της εξουσίας. Το 2008, ο Ραούλ ανέλαβε την προεδρία της χώρας και άρχισε να ξεδιπλώνει το δικό του πολιτικό πρόγραμμα. Έκανε τα πρώτα του ανοίγματα στην οικονομία της αγοράς, έχοντας κατά νου το κινεζικό μοντέλο, αλλά τα βήματά του ήταν υπολογισμένα και αργά. Άνοιξε την τουριστική αγορά για το πολύτιμο συνάλλαγμά της και την αγορά γης με την παραχώρηση παρατημένης κρατικής γης σε ιδιώτες και συνεταιρισμούς. Χαλάρωσε τους περιορισμούς στο ίντερνετ, τη κατοχή κινητών τηλεφώνων και υπολογιστών. Εξ αρχής επιδίωξε την βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Στην χειρονομία του ανταποκρίθηκε ο αερικανός πρέδρος Μπαράκ Ομπάμα, χαλαρώνοντας τους περιορισμούς στα ταξίδια και τα εμβάσματα των Κουβανοαμερικανών. Το εμπάργκο όμως που είχαν επιβάλλει οι ΗΠΑ από τις αρχές τις δεκαετίας του εξήντα, εξακολουθεί να ισχύει.

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, στα οποία εκτίθεται, όπως έχει πει, μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο, ο Ραούλ είναι ένας αφοσιωμένος οικογενειάρχης και λάτρης της ορειβασίας. Σε μια πρόσφατη συνάντησή τους ο γνωστός αμερικανός ηθοποιός Σον Πεν θα τόν περιέγραψε ως «ένα άνθρωπο, ζεστό, ανοιχτό, γεμάτο ενέργεια και πανέξυπνο».

Στις 19 Απριλίου 2018, παρέδωσε την προεδρία της Κούβας, στον μέχρι τότε αντιπρόεδρο, τον 57χρονο μηχανικό Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ .Είναι η πρώτη φορά από την εποχή της Κουβανικής Επανάστασης, που κάποιος Κάστρο δεν θα βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας. Παρά την προχωρημένη ηλικία του θα εξακολουθήσει να επηρεάζει τα πολιτικά πράγματα του νησιού, αφού θα παραμείνει στην ηγεσία του πανίσχυρου Κομμουνιστικού Κόμματος τουλάχιστον έως το 2021.