Γκιγιέρμο Καμπρέρα Ινφάντε

Γκιγιέρμο Καμπρέρα Ινφάντε (1929 – 2005)
Γκιγιέρμο Καμπρέρα Ινφάντε (1929 – 2005)

Κουβανός συγγραφέας και δημοσιογράφος. Ο Γκιγιέρμο Καμπρέρα Ινφάντε (Guillermo Cabrera Infante) γεννήθηκε στις 22 Απριλίου 1929 στην πόλη Χιτάρα.

Το 1941 μετακομίζει με την οικογένειά του στην Αβάνα. Το 1947 αρχίζει να γράφει, παράλληλα με τις σπουδές του στη δημοσιογραφία. Το πάθος της ζωής του, όμως, είναι ο κινηματογράφος. Τη δεκαετία του 1950 αρθρογραφεί στο κινηματογραφικό περιοδικό Carteles, ιδρύει την ταινιοθήκη της Κούβας, ενώ θα διατελέσει διευθυντής του Κινηματογραφικού Ινστιτούτου.

Το 1960 εκδίδει το πρώτο του μεγάλο βιβλίο με τίτλο «Στην Ειρήνη, όπως στον Πόλεμο». Ένα ταξίδι του στην Ευρώπη θα του ανοίξει τα μάτια σχετικά με τον χαρακτήρα της Κουβανικής Επανάστασης. Ο Ινφάντε θα γίνει έκτοτε μία από τις κυριότερες αντικαθεστωτικές φυσιογνωμίες της Κούβας. Τότε εξέδωσε τις «Τρεις θλιμμένες Τίγρεις», μια δυνατή περιγραφή της κουβανικής νύκτας και κουλτούρας, που τον έκανε γνωστό στο εξωτερικό. Από το 1965 ζει αυτοεξόριστος στην Ευρώπη.

Το 1997 του απονεμήθηκε το Βραβείο Θερβάντες, η κορυφαία διάκριση της ισπανόφωνης Λογοτεχνίας. Ορισμένοι από τους τίτλους των βιβλίων του: «Ο ομιλών καθρέφτης», «Το πρώτο φως της μέρας στους Τροπικούς», «Η Αβάνα για έναν θανόντα πρίγκιπα». Στα ελληνικά και από τις εκδόσεις «Libro», κυκλοφορεί το βιβλίο του «Άγιος ο Καπνός», μια κωμική και συναρπαστική ιστορία του καπνού, και ειδικότερα του πούρου, από το 1492 ως τις μέρες μας.

Ο Γκιγιέρμο Καμπρέρα Ινφάντε πέθανε στις 22 Φεβρουαρίου 2005, σε ηλικία 76 ετών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ