Αρμάντο Χαρτ: Ένας από τους πρωτεργάτες της Κουβανικής Επανάστασης

Αρμάντο Χαρτ
Αρμάντο Χαρτ

Ο κουβανός δικηγόρος και πολιτικός Αρμάντο Χαρτ υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της Κουβανικής Επανάστασης και στενός συνεργάτης του Φιντέλ Κάστρο τα κατοπινά χρόνια.

Ο Αρμάντο Ενρίκε Χαρτ Ντάβαλος (Armando Enrique Hart Dávalos), όπως ήταν το πλήρες ονοματεπώνυμό του, γεννήθηκε στις 13 Ιουνίου 1930 στην Αβάνα και καταγόταν από τις ΗΠΑ. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας και μετά την επίθεση στηΜονκάδα το 1953 στρατεύτηκε στο πλευρό του Φιντέλ Κάστρο, εντασσόμενος στους παράνομους αστικούς πυρήνες του «Κινήματος της 26ης Ιουλίου». Φυλακίστηκε και βασανίστηκε επί των ημερών του καθεστώτος του δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα, προτού εξοριστεί ως το 1959.

Μετά τη νίκη της Επανάστασης, ανέλαβε υπουργός Παιδείας και ηγήθηκε της εκστρατείας για την εξάλειψη του αναλφαβητισμού στην Κούβα. Το 1965 εκλέχτηκε στην κεντρική επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος κι εξελέγη μέλος του πολιτικού γραφείου, στο οποίο παρέμεινε μέχρι το 1991. Το 1976 ανέλαβε το νεοσύστατο τότε Υπουργείο Πολιτισμού και παρέμεινε επικεφαλής του μέχρι το 1997.

Από το 1997 και μετά, ο Αρμάντο Χαρτ αφιέρωσε τη ζωή του στην προστασία της κληρονομιάς και στη διάδοση του έργου του ποιητή Χοσέ Μαρτί (1853-1895), του απόστολου της ανεξαρτησίας της Κούβας, αναλαμβάνοντας επικεφαλής του εθνικού κέντρου της Κούβας για τον λογοτέχνη και αγωνιστή, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το θάνατό του. Τον Ιανουάριο του 2005, με άρθρο του κατήγγειλε τη θεωρία και την πρακτική του Σταλινισμού και υπερασπίστηκε τις ιδέες του Καρλ Μαρξ, του Βλαντιμίρ Λένιν, του Λέοντος Τρότσκι και του Φιντέλ Κάστρο.

Ο μαρξιστής διανοούμενος ήταν παντρεμένος ως το 1980 με την Αϊντέ Σανταμαρία, ηρωίδα της επανάστασης της Κούβας και μία από τις σημαντικότερες γυναικείες μορφές της. Είχαν αποκτήσει δύο παιδιά, αλλά και τα δύο σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 2008.

Ο Αρμάντο Χαρτ πέθανε στην Αβάνα στις 26 Νοεμβρίου 2017, σε ηλικία 87 ετών. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ