Ξενοφών Στρατηγός

Ξενοφών Στρατηγός
Ξενοφών Στρατηγός

Ο Ξενοφών Στρατηγός υπήρξε ανώτατος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, που δικάστηκε ως ένας από τους πρωταιτίους της Μικρασιατικής Καταστροφής («Δίκη των Έξι») και καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά.

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 7 Ιουλίου 1869 και αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων το 1890 με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού του Μηχανικού. Ήταν συμμαθητής και στενός φίλος του Ιωάννη Μεταξά. Έλαβε μέρος στον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897 και στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στην Ακαδημία Πολέμου του Βερολίνου (1899-1903).

Κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-1913) υπηρέτησε ως αξιωματικός του επιτελείου του Γενικού Αρχιστρατηγείου, με τον βαθμό του ταγματάρχη. Μετά το πέρας των πολεμικών επιχειρήσεων προήχθη σε αντισυνταγματάρχη και τοποθετήθηκε υπαρχηγός της Επιτελικής Υπηρεσίας Στρατού (προκατόχου του ΓΕΣ).

Κατά την περίοδο 1917-1920, όταν στην εξουσία επανήλθε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Ξενοφών Στρατηγός παρέμεινε εκτός στρατεύματος για πολιτικούς λόγους. Καταδιώχθηκε, καταδικάσθηκε και φυλακίστηκε ως κωνσταντινικός.

Στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 1920 εξελέγη βουλευτής Κερκύρας, αλλά σύντομα παραιτήθηκε, καθώς ανακλήθηκε στο στράτευμα και με τον βαθμό του υποστρατήγου υπηρέτησε ως σύνδεσμος της Κυβέρνησης με τη Στρατιά Μικράς Ασίας. Το 1921 αποστρατεύτηκε λόγω διαφωνιών του και ανέλαβε υπουργός Συγκοινωνιών (2 Μαρτίου 3 Μαΐου 1922) στην τελευταία κυβέρνηση του Δημητρίου Γούναρη και στην κυβέρνηση του Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη (9 Μαΐου28 Αυγούστου 1922).

Μετά την επικράτηση της Επανάστασης του 1922 διώχθηκε, δικάστηκε και καταδικάστηκε από το Έκτακτο Δικαστήριο σε ισόβια δεσμά, στις 15 Νοεμβρίου.

Μετά την χορηγηθείσα αμνηστία του 1924 αναχώρησε στην Ελβετία για να αντιμετωπίσει την βαριάς μορφής φυματίωση από την οποία είχε προσβληθεί και τρία χρόνια αργότερα, στις 11 Μαρτίου 1927, άφησε την τελευταία του πνοή στο Νταβός.

Ο Ξενοφών Στρατηγός υπήρξε στρατιωτικός μεγάλης μόρφωσης και γενικότερης καλλιέργειας, διακρίθηκε και για τα ιστορικά συγγράμματα που εκπόνησε, αλλά και ως μηχανικός για πλούσιο τεχνικό έργο στρατιωτικής φύσεως.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ