Γιώργος Ιωάννου

Γιώργος Ιωάννου (1926 – 2017)
Γιώργος Ιωάννου (1926 – 2017)

Έλληνας εικαστικός καλλιτέχνης. Ξεκινώντας από την ποπ – αρτ και την τέχνη των κόμικς, διαμόρφωσε ένα προσωπικό ύφος, όπου συνυπάρχουν προσωπικές μνήμες, φανταστικές αναφορές και μια έντο­νη υπερρεαλιστική ατμόσφαιρα.

Ο Γιώργος Ιωάννου γεννήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1926. Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην Αθήνα και στο Παρίσι. Παρουσίασε τα πρώτα του έργα στην γκαλερί «Ζυγός» της Αθήνας τον Οκτώβριο του 1959 και ακολούθησαν περισσότερες από 25 ατομικές εκθέσεις σε γκαλερί της πρωτεύουσας. Επίσης, έδειξε δουλειά στην Οστάνδη, στις Βρυ­ξέλλες, στο Μιλάνο, στο Λονδίνο, στο Σικάγο και αλλού. Συμμετείχε στην 35η Μπιενάλε Βενε­τίας (1970) και σε άλλες σημαντικές εκδηλώ­σεις στην Ευρώπη και την Αμερική.

Έργα του υπάρχουν στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Οστάνδης, στην Εθνι­κή Πινακοθήκη της Αθήνας, στη Δη­μοτική Πινακοθήκη της Ρόδου, στο Ίδρυμα τής Εθνικής Τραπέζης, στο Μουσείο Βορρέ, στην γκαλερί House of Ritchie του Καναδά κ.α. Επίσης, σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, στο Βέλγιο, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Αγγλία, την Αμερική και τον Καναδά.

Σημαντικό δείγμα του χαρακτικού έργου αποτελεί το «Λεύκωμα 1940-1974», που κυκλοφόρησε το 1981 και περιλαμβάνει εκατό μονοτυπίες του, με θέματα από τον Ελληνοϊταλικό και Ελληνογερμανικό Πόλεμo, την Κατοχή και την Αντίσταση, τον Εμφύλιο και τη Δικτατορία. To 2001 κυκλοφόρησε το φωτογραφικό λεύκωμα «Η Αθήνα μέσα από τις καρτ ποστάλ του παρελθόντος», με καρτ ποστάλ από τις πλούσιες συλλογές του.

Ασχολήθηκε με τη μελέτη θεμάτων τέχνης και κείμενά του έχουν δημοσιευθεί στον ημερήσιο και περιοδικό αθηναϊκό Τύπο, ενώ εικονογράφησε εξώφυλλα δίσκων, καθώς και πολλών βιβλίων.

Το 2012 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.

Ο Γιώργος Ιωάννου πέθανε στις 14 Φεβρουαρίου 2017, σε ηλικία 90 ετών.

ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ