Χάνα Χοχ: Η εικαστικός της αισθητικής αναρχίας

Χάνα Χοχ
Χάνα Χοχ

Η γερμανίδα εικαστικός Χάνα Χοχ θεωρείται από τους πρωτοπόρους του φωτομοντάζ - ενός τύπου κολάζ – και ήταν ενταγμένη στο ρεύμα του Ντανταϊσμού.

Η Χάνα Χεχ (όπως είναι η ορθότερη προφορά του επιθέτου της) γεννήθηκε την 1η Νοεμβρίου 1889 στην Γκότα της Θουριγγίας. Σπούδασε εφαρμοσμένες τέχνες στο Βερολίνο και εντάχθηκε στο καλλιτεχνικό ρεύμα του Ντανταϊσμού με τις ευλογίες του συντρόφου της Ραούλ Χάουσμαν, ενός αυστριακού εικαστικού καλλιτέχνη με πρωταρχικό ρόλο στο κίνημα αυτό, που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ως αντίδραση στις αρχές και τις αξίες των τότε ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Η Χάνα Χοχ άρχισε να γίνεται γνωστή στα χρόνια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης (1919 – 1932) και διακρίθηκε στην τέχνη του φωτομοντάζ, που είναι η συναρμολόγηση σε μία εικόνα πολλών φωτογραφιών ή τμημάτων φωτογραφιών και εντάσσεται στην ευρύτερη τέχνη του κολάζ. Κατ’ εξοχήν φεμινίστρια, προσπάθησε να αναδείξει στο έργο της τη «Νέα Γυναίκα», που είναι έτοιμη να πάρει τη θέση της ως ισότιμη δίπλα στον άνδρα και να ενθαρρύνει τις γυναίκες να διεκδικήσουν δυναμικά τον ρόλο τους.

Μετά τη διάλυση του δεσμού της με τον Χάουσμαν, συνήψε σχέση με την ολλανδή ποιήτρια Τιλ Μπρούγκμαν. Κατά τη διάρκεια του Τρίτου Ράιχ διατήρησε χαμηλό προφίλ και από το 1938 έως το 1944 ήταν παντρεμένη με τον επιχειρηματία και πιανίστα Κουρτ Μάτις. Αντιμετώπισε πολλά προβλήματα με την τέχνη της, καθώς το έργο της εντάχθηκε από τους Ναζί στη λεγόμενη «Εκφυλισμένη Τέχνη» και απαγορεύτηκε.

Η Χάνα Χοχ πέθανε στο Βερολίνο στις 31 Μαΐου 1978, σε ηλικία 88 ετών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ