Γιουτζίν Σέρναν: Ο τελευταίος που πάτησε στη Σελήνη

Γιουτζίν Σέρναν (1934 – 2017)
Γιουτζίν Σέρναν (1934 – 2017)

Αμερικανός αστροναύτης­, ο τελευταίος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στη Σελήνη.

Ο Γιουτζίν Σέρναν γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1934 στο Σικάγο από γονείς τσεχοσλοβακικής καταγωγής. Σπούδασε ηλεκτρολόγος - μηχανολόγος στο Πανεπιστήμιο Περντιού και μετά την αποφοίτησή του κατατάχθηκε ως σημαιοφόρος στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Εκπαιδεύτηκε ως πιλότος μαχητικών αεροσκαφών και εντάχθηκε στην αεροπορία του Ναυτικού. Πραγματοποίησε περί τις 5.000 ώρες πτήσεων και προσνηώθηκε τουλάχιστον 200 φορές σε αεροπλανοφόρα. Παράλληλα, φοίτησε στη Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών του Αμερικανικού Ναυτικού κι έλαβε μάστερ στην αεροναυπηγική το 1963.

Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου επιλέχτηκε από τη ΝΑΣΑ ως αστροναύτης για τα διαστημικά προγράμματα «Τζέμινι» και «Απόλλων».

Στις 3 Ιουνίου 1966 πήρε το βάπτισμα του πυρός στο διάστημα. Μαζί με τον Τόμας Στάφορντ, αποτέλεσε το πλήρωμα του διαστημοπλοίου «Τζέμινι 9». Οι δύο αστροναύτες, εκτός από τη μακρόχρονη δραστηριότητά τους έξω από το διαστημόπλοιο, πραγματοποίησαν τρία διαστημικά «ραντεβού» με διαστημόπλοιο - στόχο. Η αποστολή είχε διάρκεια τριών ημερών.

Στις 18 Μαΐου 1969, ο Σέρναν, ο Στάφορντ και ο Τζον Γιανγκ άρχισαν την οκταήμερη διαστημική αποστολή του «Απόλλων 10». Ως πιλότος της σεληνακάτου, ο Σέρναν έφερε το σεληνιακό όχημα σε απόσταση 16 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Σελήνης. Μαζί με τον Γιανγκ πραγματοποίησαν μία σειρά από πολύπλοκους χειρισμούς και, τελικά, οδήγησαν τη σεληνάκατο προς το κυρίως διαστημόπλοιο, με το οποίο τη συνέδεσαν. Η αποστολή πραγματοποίησε κάθε απαραίτητη ενέργεια για προσεδάφιση στη Σελήνη, εκτός από την ίδια την προσεδάφιση, η οποία αποτελούσε και την τελική δοκιμή που προέβλεπε το πρόγραμμα «Απόλλων».

Ο Σέρναν ήταν ο κυβερνήτης και της διαστημικής πτήσης «Απόλλων 17» (7-19 Δεκεμβρίου 1972), στην οποία έλαβαν μέρος και οι Ρόναλντ Έβανς και Χάρισον Σμιτ. Ο Σέρναν και ο Έβανς εξερεύνησαν από τις 11 έως τις 14 Δεκεμβρίου την περιοχή «Ταύρος» της Σελήνης και συνέλεξαν 117 κιλά σεληνιακού υλικού, ολοκληρώνοντας έτσι το πρόγραμμα «Απόλλων». Ήταν η τελευταία διαστημική πτήση των Αμερικανών στη Σελήνη και ο Σέρναν έγινε ο τελευταίος άνθρωπος, μέχρι στιγμής, που πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι.

Το 1976 αφυπηρέτησε από το Ναυτικό με τον βαθμό του πλοιάρχου και από τη ΝΑΣΑ, δραστηριοποιούμενος έκτοτε στον ιδιωτικό τομέα.

Ο Γιουτζίν Σέρναν πέθανε στις 16 Ιανουαρίου 2017 στο Χιούστον του Τέξας σε ηλικία 82 ετών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ