Αθανάσιος Μιαούλης

Αθανάσιος Μιαούλης (1815 – 1867)
Αθανάσιος Μιαούλης (1815 – 1867)

Στρατιωτικός και πολιτικός από την Ύδρα. Γεννήθηκε το 1815 και ήταν ο πέμπτος γιος του ναυμάχου του '21 Ανδρέα Μιαούλη. Έζησε κοντά στον πατέρα του στη θάλασσα και διδάχτηκε στη ναυαρχίδα τα γράμματα από τον γραμματικό του Φίλιππο Ιωάννου.

Τελείωσε τη Στρατιωτική Σχολή του Μονάχου και υπηρέτησε επί τριετία στον αγγλικό στόλο. Στη συνέχεια κατετάγη ως αξιωματικός στο ελληνικό ναυτικό και υπηρέτησε ως υπασπιστής του βασιλέως Όθωνος.

Εξελέγη βουλευτής Ύδρας στις 29 Σεπτεμβρίου 1855 και ανέλαβε το επί των Ναυτικών Υπουργείο στην κυβέρνηση του Δημητρίου Βούλγαρη. Μετά την παραίτηση Βούλγαρη, ο Όθωνας του ανέθεσε το σχηματισμό κυβερνήσεως στις 13 Νοεμβρίου 1857. Ο Αθανάσιος Μιαούλης επιδόθηκε σ' ένα ευρύ πρόγραμμα δημοσίων έργων, που συνετέλεσαν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Κυριότερο, η διόρυξη και η γεφύρωση του πορθμού του Ευρίπου στην Χαλκίδα.

Αφοσιωμένος στο θρόνο, έλαβε σκληρά μέτρα κατά των αντιπάλων του Όθωνος. Ιδιαίτερη σκληρότητα επέδειξε κατά την εξέγερση του Ναυπλίου (Ναυπλιακά), με αποτέλεσμα η κυβέρνησή του να μείνει στην ιστορία ως «Υπουργείον του Αίματος». Η πανελλήνια κατακραυγή τον ανάγκασε να παραιτηθεί στις 26 Μαΐου 1862 και να εγκαταλείψει τη χώρα. Μετά την έξωση του Όθωνα και την εκλογή του Γεωργίου Α' ως νέου βασιλέα της Ελλάδος, ο Μιαούλης επέστρεψε στην Αθήνα, αλλά δεν αναμίχθηκε στην πολιτική.

Πέθανε στο Παρίσι το 1867.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ