Σαντάλ Ακερμάν

Σαντάλ Ακερμάν (1950 – 2015)
Σαντάλ Ακερμάν (1950 – 2015)

Βελγίδα σκηνοθέτρια, από τις σημαντικότερες εκπροσώπους του πειραματικού και φεμινιστικού κινηματογράφου.

Η Σαντάλ Ακερμάν (Chantal Akerman) γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου 1950 στις Βρυξέλλες από Πολωνοεβραίους γονείς, επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος. Σε ηλικία 15 ετών είδε τον «Τρελό Πιερό» του Ζαν Λικ Γκοντάρ, ταινία που την επηρέασε βαθύτατα.

Τρία χρόνια αργότερα γύρισε την πρώτη μικρού μήκους ταινία της με τίτλο «Saute ma ville» («Ανατινάσσοντας την πόλη μου»), ενώ σε ηλικία μόλις 25 ετών την ταινία «Ζαν Ντιλμάν» («Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles»), που θεωρείται το αριστούργημά της και μία από τις κορυφαίες δημιουργίες της έβδομης τέχνης τον 20ο αιώνα. Στην ταινία καταγράφει με τρόπο ριζοσπαστικό την καθημερινή ζωή -σε σχεδόν πραγματικό χρόνο- μιας χήρας που ζει σε ένα διαμέρισμα με τον έφηβο γιο της, εκτελώντας χρέη νοικοκυράς και ενίοτε πόρνης.

Τον Αύγουστο του 2015 η Ακερμάν παρουσίασε στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο το κύκνειο άσμα της, το ντοκιμαντέρ «No Home Movie», που αφηγείται την ιστορία της μητέρας της,επιζήσασας του Ολοκαυτώματος. Συνολικά γύρισε 42 ταινίες, μικρού και μεγάλου μήκους και ντοκιμαντέρ. ο έργο της υπήρξε πηγή έμπνευσης για πολλούς σκηνοθέτες, όπως ο Μίκαελ Χάνεκε, ο Τοντ Χέινς και ο Γκας Βαν Σαντ.

Η Σαντάλ Ακερμάν αυτοκτόνησε στις 5 Οκτωβρίου 2015 στο Παρίσι, σε ηλικία 65 ετών. Έπασχε από κατάθλιψη, η οποία είχε ενταθεί μετά τον θάνατο της μητέρας της πέρυσι.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ