Έγκον Μπαρ
1922 – 2015

Γερμανός πολιτικός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ένας από τους αρχιτέκτονες της πολιτικής της προσέγγισης με την Ανατολική Ευρώπη («Ostpolitik») του πρώην καγκελάριου της Δυτικής Γερμανίας Βίλι Μπραντ.

Ο Έγκον Καρλ-Χάιντς Μπαρ (Egon Karl-Heinz Bahr) γεννήθηκε στις 18 Μαρτίου 1922 στο Τρέφουρτ της Θουριγγίας. Μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο, εκπαιδεύτηκε ως μηχανικός στην πολεμική βιομηχανία και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε τη θητεία του στη Βέρμαχτ (1942-1944). Απηλλάγη των καθηκόντων του, όταν ανακαλύφθηκε από τους ανωτέρους του ότι δεν ήταν «Άριος», επειδή η μητέρα του ήταν Εβραία.

Μετά τον πόλεμο δούλεψε ως δημοσιογράφος στο Δυτικό Βερολίνο και συνδέθηκε με τον Βίλι Μπραντ. Ήταν εκπρόσωπός του όταν ήταν δήμαρχος του Δυτικού Βερολίνου και στη συνέχεια τον ακολούθησε σε διάφορα κυβερνητικά αξιώματα, αρχικά στο υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια στην καγκελαρία.

Ο Έγκον Μπαρ θεωρείται ένας από τους αρχιτέκτονες της πολιτικής της προσέγγισης προς την Ανατολική Ευρώπη του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Βίλι Μπραντ, η οποία υλοποιήθηκε με πολλά μεγάλα γεγονότα: την αναγνώριση των ανατολικών συνόρων, την εξομάλυνση των ανταλλαγών με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, το ταξίδι στην Πολωνία του Μπραντ, ο οποίος γονάτισε μπροστά στο μνημείο για τα θύματα του γκέτο της Βαρσοβίας ή ακόμη τη συμφωνία για το καθεστώς του Βερολίνου. Για την «Οστπολιτίκ» του, ο Μπραντ έλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1971.

Ο Έγκον Μπαρ διετέλεσε βουλευτές από 1972 έως το 1990 και υπηρέτησε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας από διάφορες θέσεις. Πέθανε στις 20 Αυγούστου 2015, σε ηλικία 93 ετών.