Προφήτης Ησαΐας

Ο μέγιστος των προφητών της Παλαιάς Διαθήκης. Η μνήμη του τιμάται από τη Χριστιανική Εκκλησία στις 9 Μαΐου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Ησαΐας και Ησαΐα.

Ο Ησαΐας γεννήθηκε περί το 770 π.Χ., από αριστοκρατική οικογένεια και διέμενε μόνιμα στην Ιερουσαλήμ. Κλήθηκε στο προφητικό αξίωμα το 738 π.Χ. με θείο όραμα, το οποίο του αποκάλυψε το περιεχόμενο της προφητικής του αποστολής.

Ο Ησαΐας έδρασε σε μία εποχή πολύ κρίσιμη για τη θρησκευτική και την πολιτική ιστορία τού Ισραήλ, η δε προσωπικότητά του σφράγισε την εποχή του. Προικισμένος με εξαίρετη ευφυΐα και άρτια πνευματική συγκρότηση, ασκούσε τεράστια επιρροή ως ηθική και θρησκευτική προσωπικότητα σε όλους τους τομείς του δημόσιου και του ιδιωτικού βίου του λαού.

Κύριο μέλημα του Ησαΐα ήταν η αυστηρή προσήλωση στη θρησκεία του Γιαχβέ και στο θείο νόμο. Κανείς από τους προφήτες της Παλαιός Διαθήκης δεν τόνισε με τόση δύναμη και πληρότητα την υπερκόσμια αγιότητα του Θεού και την απόλυτη αξία τής πίστης, γι’ αυτό και χαρακτηρίστηκε με επιτυχία ως ο κατ’ εξοχήν «προφήτης της πίστεως», αλλά και κανείς από τους άλλους προφήτες δεν προφήτευσε και δεν περιέγραψε με τόση πνευματική διαύγεια και σαφήνεια τον μέλλοντα αιώνα της εμφάνισης του Μεσσία.

Η εμφάνιση του Μεσσία εγκαινιάζει την αρχή μιας νέας λαμπρής εποχής για την ανθρωπότητα και συνδέεται με τη θαυμαστή γέννησή Του από παρθένο και με τη λυτρωτική του δράση για τον άνθρωπο.

Η προφητική πληρότητα της μεσσιανικής εποχής και της αποστολής του Μεσσία αξιοποιήθηκαν στη χριστιανική παράδοση, ο δε Ησαΐας χαρακτηρίστηκε από τους Πατέρες της Εκκλησίας ως ο «ευαγγελιστής προφήτης».

Ο προφήτης Ησαΐας είναι ο συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου της Παλαιάς Διαθήκης.

Απολυτίκιο

Ως σάλπιγξ πανεύσημος, μεγαλοφώνω φθογγή, τω κόσμω προήγγειλας, την παρουσίαν Χριστού, Προφήτα θεσπέσιε, συ γαρ του Παρακλήτου, ελλαμφθείς τη δυνάμει, κάλαμος οξυγράφος, των μελλόντων εδείχθης, διο σε Ησαία, ύμνοις γεραίρομεν.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ