Γιομ Κιπούρ

Μία από τις ιερότερες θρησκευτικές γιορτές των Εβραίων, η Ημέρα του Εξιλασμού στα ελληνικά.

Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 του μηνός Τισρί (ηλιοβασίλεμα της 27ης Σεπτεμβρίου - σούρουπο της 28ης Σεπτεμβρίου 2020) και είναι η ημέρα της εξιλέωσης από τις αμαρτίες και αποκατάστασης στενών δεσμών με τον Θεό.

Η συγχώρηση των αμαρτιών από τον Θεό προϋποθέτει τη συμφιλίωση με τους συνανθρώπους, γι’ αυτό φίλοι, γνωστοί και συγγενείς ζητούν και δέχονται πρώτα αμοιβαία συγχώρηση των παραπτωμάτων τους.

Κατά την ημέρα του Γιομ Κιπούρ (Yom Kippur), οι πιστοί απαγορεύεται να δουλεύουν (όπως το Σάββατο) και απέχουν από τροφή, ποτό, σεξ και πλύσιμο (για ευχαρίστηση). Επίσης, δεν επιτρέπεται κάποιος πιστός να χρίεται με αρώματα και να φοράει δερμάτινα υποδήματα.

Σχετικά

  • Παλαιότερα, κατά τη διάρκεια του εορτασμού του Γιομ Κιπούρ, στις συναγωγές ο ιερέας τελούσε θυσία ενός τράγου, ο οποίος φορτωνόταν όλες τις αμαρτίες του λαού του Ισραήλ και στη συνέχεια αφηνόταν ελεύθερος στην έρημο («αποδιοπομπαίος τράγος»). Η έκφραση «αποδιοπομπαίος τράγος» χρησιμοποιείται στο καθημερινό μας λόγο για τον άνθρωπο στον οποίο επιρρίπτονται οι ευθύνες άλλων.
  • Στις 6 Οκτωβρίου 1973, ανήμερα της εορτής του Γιομ Κιπούρ, ξέσπασε ο Δ' Αραβοϊσραηλινός Πόλεμος, που είναι γνωστός ως Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ