Σερενάτα για Έγχορδα

Μουσική σύνθεση του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893), κλασικό δείγμα του ύστερου ρομαντισμού. Είναι γραμμένο σε ντο μείζονα και φέρει τον αριθμό 48 στην εργογραφία του σπουδαίου ρώσου συνθέτη.

Αμέσως μετά τη σύνθεση της πομπώδους Εισαγωγής 1812, ο Τσαϊκόφσκι θέλησε να γράψει κάτι απαλό και μελωδικό. Η σκέψη του στράφηκε στο μεγάλο του ίνδαλμα, τον Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ και το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου του 1880 συνέθεσε τη Σερενάτα για Έγχορδα, την οποία αφιέρωσε στον φίλο του τσελίστα Κονσταντίν Άλμπρεχτ (1836-1893). Την ίδια περίοδο παρουσίασε και μία εκδοχή του έργου για πιάνο και τέσσερα χέρια.

Η πρώτη παρουσίαση της σερενάτας έγινε από μαθητές του Ωδείου της Μόσχας στις 3 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου και η επίσημη πρεμιέρα του στις 18 Οκτωβρίου του 1881 στην Αγία Πετρούπολη από την Ορχήστρα του Θεάτρου Μαρίινσκι υπό τη διεύθυνση του Τσέχου αρχιμουσικού Έντουαρντ Νάπραβνικ (1839-1916). Το έργο, που διαρκεί γύρω στα τριάντα λεπτά, αποτελείται από τέσσερα μέρη:

  • Pezzo in forma di sonatina: Andante non troppo - Allegro moderato
  • Valse: Moderato - Tempo di valse
  • Élégie: Larghetto elegiaco
  • Finale (Tema russo): Andante - Allegro con spirito

Με την πάροδο του χρόνου το δεύτερο και το τρίτο μέρος ξεχώρισαν και παίζονται σήμερα ως αυτόνομα κομμάτια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άγιος Σπυρίδων

1 Άγιος Σπυρίδων

Σημαντική προσωπικότητα της Χριστιανοσύνης, κυπριακής καταγωγής, ιδιαίτερα συνδεδεμένος με την πόλη και το νησί της Κέρκυρας, της οποίας είναι προστάτης Άγιος.

Παρασκευή και 13

7 Παρασκευή και 13

Δεισιδαιμονία που απαντάται στις αγγλόφωνες χώρες. Η σχετική φοβία ονομάζεται στα αγγλικά Paraskavedekatriaphobia, από τις ελληνικές λέξεις «Παρασκευή», «δεκατρία» και «φοβία».Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ