Τα Φαιδρά Καμώματα του Τιλ Οϊλενσπιγκελ

Συμφωνικό ποίημα του γερμανού συνθέτη και διευθυντή ορχήστρας Ρίχαρντ Στράους (1864-1949), ενός από τους σπουδαιότερους συνθέτες του ύστερου ρομαντισμού. Ο πρωτότυπος τίτλος του στα γερμανικά είναι «Till Eulenspiegels Lustige Streiche». Διαρκεί γύρω στα 15 λεπτά και είναι γραμμένο για μεγάλη ορχήστρα.

Ο Στράους άρχισε να γράφει το 1894 μία όπερα με ήρωα τον Τιλ Οϊλενσπίγκελ, ένα θρύλο του γερμανικού μεσαίωνα, αλλά οι υποχρεώσεις του ως διευθυντή ορχήστρας δεν του επέτρεψαν να την ολοκληρώσει. Αντ’ αυτής, με το υπάρχον μουσικό υλικό συνέθεσε τον επόμενο χρόνο ένα συμφωνικό ποίημα για να σατιρίσει το μουσικό συντηρητισμό της εποχής του.

Ο πονηρός αγύρτης Τιλ Οϊλενσπίγκελ αμφισβήτησε την καθεστηκυία τάξη της εποχής του και καταδικάσθηκε σε θάνατο για την κακή συμπεριφορά του. Ο Στράους τον βλέπει με συμπάθεια και στο τέλος του έργου θα θριαμβεύσει το ειρωνικό πνεύμα του ήρωά του.

Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1895 στην Κολωνία με μεγάλη επιτυχία και έκτοτε είναι μία από τις δημοφιλέστερες συνθέσεις του Ρίχαρντ Στράους.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ