Η Πατρίδα μου

Μπέντριχ Σμέτανα
Μπέντριχ Σμέτανα

Κύκλος έξι συμφωνικών ποιημάτων του τσέχου συνθέτη Μπέντριχ Σμέτανα (1824-1884), ένα μουσικό έργο - ύμνος στην ιστορία, τη φύση και τους θρύλους της Βοημίας (σημερινής Τσεχίας). Ο πρωτότυπος τίτλος του στα τσεχικά είναι Má Vlast.

Το έργο γράφτηκε μεταξύ 1874 και 1879, σε μία περίοδο που ο συνθέτης αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία του προκάλεσαν έναν έντονο παρατεταμένο ακουστικό πόνο και τελικά την πλήρη κώφωση. Στην ολοκληρωμένη του μορφή το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 5 Νοεμβρίου 1882 στην Πράγα.

Η Πατρίδα μου αποτελείται από έξι μέρη:

Vyšehrad (Βίζεχραντ)

Ο κύκλος ανοίγει με το συμφωνικό ποίημα Βίζεχραντ. Περιγράφει το ομώνυμο κάστρο των θρύλων της Πράγας, που ήταν η έδρα των πρώτων τσέχων βασιλέων. Ξεκίνησε να γράφεται στα τέλη Σεπτεμβρίου του 1874 και ολοκληρώθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1874. Η πρεμιέρα δόθηκε στις 14 Μαρτίου 1875.

Vltava (Μολδάβας)

Ο Μολδάβας, ο ποταμός που διασχίζει την Πράγα, εκτός από τις ομορφιές του, συχνά γίνεται πρόξενος πλημμυρών και μεγάλων καταστροφών στην πόλη. Ο γενάρχης της τσέχικης εθνικής μουσικής σχολής, Μπέντριχ Σμέτανα, τον ύμνησε στο ομώνυμο συμφωνικό του ποίημα, αποδίδοντας με νότες την πορεία του Μολδάβα από τις πηγές μέχρι το τέλος της διαδρομής του. Ξεκίνησε να γράφεται στις 20 Νοεμβρίου 1874 και ολοκληρώθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1874. Η πρεμιέρα δόθηκε στις 4 Απριλίου 1875. Ο Μολδάβας είναι η πιο δημοφιλής σύνθεση του Σμέτανα κι ένα από τα πιο πολυπαιγμένα έργα της κλασσικής μουσικής.

Šárka (Σάρκα)

Το τρίτο συμφωνικό ποίημα της σειράς είναι αφιερωμένο στη θηλυκή πολέμαρχο Σάρκα, από τους βασικούς χαρακτήρες της τσέχικης μυθολογίας. Ήταν αρχηγός στον Πόλεμο των Παρθένων μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ολοκληρώθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1875 και η πρεμιέρα του δόθηκε στις 17 Μαρτίου 1877.

Z českých luhů a hájů (Από τα δάση και τις πεδιάδες της Βοημίας)

Το έργο αυτό περιγράφει τις ομορφιές της βοημικής εξοχής και την εξέλιξη ενός χωριάτικου πανηγυριού. Ολοκληρώθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1875 και πρωτοπαρουσιάστηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1875.

Tábor (Τάμπορ)

Το τμήμα αυτό του έργου πήρε το όνομά του από την πόλη Τάμπορ της Νότιας Βοημίας. Την ίδρυσαν οι Χουσίτες, που ήταν οπαδοί του χριστιανικού κινήματος, που ακολουθούσε τις διδασκαλίες του τσέχου μεταρρυθμιστή Γιαν Χους, (1369-1415), ενός από τους πρόδρομους της Μεταρρύθμισης. Οι Χουσίτες ενδιαφέρθηκαν για τα κοινωνικά ζητήματα και ενίσχυσαν την τσεχική εθνική συνείδηση. Το έργο ολοκληρώθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 1878 και η πρεμιέρα του δόθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1880.

Blaník (Μπλανίκ)

Αναφέρεται στο βουνό Μπλανίκ της Βοημίας, όπου ο μύθος λέει ότι στρατοπέδευε ένας μεγάλος στρατός ιπποτών οδηγούμενος από τον Άγιο Βεντσεσλάς, προστάτη Άγιο της Βοημίας. Οι ιππότες θα δεχτούν επίθεση και από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, αλλά θα κατορθώσουν να κρατήσουν την πατρίδα τους ελεύθερη. Το συμφωνικό ποίημα ολοκληρώθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 1878 και η πρεμιέρα του δόθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1880.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ