Πρωινός Τύπος (Morgenblätter)

Βαλς του Γιόχαν Στράους υιού (1825-1899), που φέρει τον αριθμό 279 στον κατάλογο με τα έργα του αυστριακού συνθέτη, του αποκαλούμενου και «βασιλιά του βαλς».

Στα μέσα του 1863 ο Γιόχαν Στράους υιός ανέλαβε την υποχρέωση να παραστεί με την ορχήστρα του στον πρωτοχρονιάτικο χορό της Ένωσης Συγγραφέων και Δημοσιογράφων της Βιέννης «Concordia» και να γράψει ένα βαλς για την περίσταση.

Κατά τη διάρκεια του χορού θα παρουσιαζόταν κι ένα καινούριο βαλς του γαλλογερμανού συνθέτη Ζακ Όφενμπαχ (1819-1880), που είχε επισκεφθεί νωρίτερα τη Βιέννη και το είχε αφιερώσει στο πανίσχυρο δημοσιογραφικό δημοσιογραφικό σωματείο της πρωτεύουσας των Αψβούργων.

Και τα δύο έργα δεν είχαν τίτλο κι έτσι σχηματίστηκε μία επιτροπή για να αποφασίσει σχετικά. Στο βαλς του Όφενμπαχ δόθηκε ο τίτλος «Απογευματινός Τύπος» («Abendblätter») και σε αυτό του Στράους «Πρωινός Τύπος» (Morgenblätter).

Ο πρωτοχρονιάτικος χορός των δημοσιογράφων της Βιέννης δόθηκε με μεγάλη επιτυχία και δημοσιότητα, όπως ήταν φυσικό, στις 12 Ιανουαρίου 1864. Η ορχήστρα του Στράους έπαιξε με επαγγελματική ευσυνειδησία το κομμάτι του Όφενμπαχ και σύμφωνα με τις κριτικές που δημοσιεύτηκαν τις επόμενες μέρες στις εφημερίδες, η φιλική αναμέτρηση των δύο δημοφιλών συνθετών εκείνης της εποχής έληξε ισόπαλη.

Πάντως, στον χρόνο άντεξε το βαλς του Στράους, που αποτελεί ένα από τα κορυφαία δείγματα του είδους και παίζεται συχνά στις αίθουσες συναυλιών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ