Η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων —  Σίδνεϋ 2000

Για δεύτερη φορά, οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν στο Νότιο Ημισφαίριο και συγκεκριμένα στην Αυστραλία. Από τη Μελβούρνη το 1952 περάσαμε στο Σίδνεϊ το 2000. Διεξήχθησαν από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τη 1 Οκτωβρίου του 2000 και πήραν μέρος 10.651 αθλητές (6.582 άνδρες και 4.069 γυναίκες) από 199 χώρες.

Τους πρώτους Ολυμπιακούς της νέας χιλιετίας διεκδίκησαν πέντε πόλεις: Σίδνεϊ, Πεκίνο, Μάντσεστερ, Βερολίνο και Κωνσταντινούπολη. Από την αρχή ξεχώρισαν οι υποψηφιότητες του Σίδνεϊ και του Πεκίνου και στην τέταρτη ψηφοφορία επικράτησε το Σίδνεϊ με 45 ψήφους έναντι 43 του Πεκίνου. Η απόφαση ελήφθη στις 23 Σεπτεμβρίου 1993, κατά την 101η σύνοδο της ΔΟΕ που συνήλθε στο Μόντε Κάρλο.

Η τελετή έναρξης ήταν φαντασμαγορική και τον βωμό στο Ολυμπιακό Στάδιο άναψε η κορυφαία αθλήτρια των 400 μ. Κάθι Φρίμαν, που ανήκε στους ιθαγενείς, γνωστούς ως Αβοριγίνες. Επιλέγοντας τη Φρίμαν, οι Αυστραλοί θέλησαν να ζητήσουν εμμέσως συγγνώμη από τους ιθαγενείς κατοίκους, οι οποίοι υπέστησαν τα πάνδεινα από τους λευκούς μετανάστες, που κυριάρχησαν στη χώρα. Η Φρίμαν έγραψε ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη αθλήτρια που άναψε την Ολυμπιακή Φλόγα και στη συνέχεια πήρε χρυσό μετάλλιο.

Η Νότιος και η Βόρειος Κορέα παρήλασαν μαζί, κάτω από την ίδια σημαία. Τέσσερις αθλητές από το Ανατολικό Τιμόρ συμμετείχαν ως με­μονωμένοι αθλητές υπό την Ολυμπιακή σημαία. Για πρώτη φορά γυναίκες πήραν μέρος στην άρση βαρών και στο μοντέρνο πένταθλο. Το τρίαθλο και το τάε κβο ντο προστέθηκαν στους Αγώνες.

Στον πίνακα των μεταλλίων, η ΗΠΑ επικράτησαν της Ρωσίας με 93 (37-24-32) έναντι 89 (32-28-29). Στην τρίτη θέση ισοβάθμησαν η Κίνα (28-16-14) και Αυστραλία (16-25-17) με 58. Μορφές των Αγώνων, ο άγγλος κωπηλάτης Στιβ Ρεντγκρέιβ, που κατέκτησε το πέμπτο κατά σειρά χρυσό του μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες και οι Πύρρος Δήμας και Κάχι Καχιασβίλι με το τρίτο συνεχόμενο χρυσό τους στην άρση βαρών.

Στα αξιοσημείωτα των Αγώνων ήταν η πρώτη συμμετοχή και η διάκριση αθλητή στίβου σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ ήδη είχε στεφθεί παραολυμπιονίκης. Ήταν η περιορισμένης όρασης Αμερικανίδα Μάρλα Ράνιαν, η οποία σε Παραολυμπιακούς το 1992 και το 1996 είχε κατακτήσει πέντε χρυσά μετάλλια, και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ έφτασε μέχρι τον τελικό των 1.500 μ., όπου κατετάγη 8η.

Για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της μάστιγας του ντόπινγκ, που έπαιρνε όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, βρέθηκε στους Αγώνες το επιτελείο της WADA, ένας ανεξάρτητος οργανισμός, που επιτηρούσε τις διαδικασίες στους ελέγχους αντιντόπινγκ. Για πρώτη φορά έγιναν τεστ για την ανίχνευση ερυθροποιητίνης και έλεγχοι αίματος. Τα αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση του ντόπινγκ είχαν αποτέλεσμα, καθώς βρέθηκαν περισσότεροι από 30 αθλητές να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Η Ελλαδική Συμμετοχή

Η Ελλάδα συμμετείχε με την πολυπληθέστερη αποστολή μετά τους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 1896. Την αποτελούσαν 140 αθλητές (82 άνδρες και 58 γυναίκες). Οι αθλητές επέστρεψαν στην Ελλάδα με 13 μετάλλια, τα περισσότερα από το 1896. Συγκεκριμένα, κατέκτησαν 4 χρυσά (Πύρρος Δήμας, Κάχι Καχισβίλι στην άρση βαρών, Κώστας Κεντέρης στα 200 μ. και Μιχάλης Μουρούτσος στο τάε κβο ντο), 6 ασημένια (Λεωνίδας Σαμπάνης, Βίκτωρ Μήτρου στην άρση βαρών, Κατερίνα Θάνου στα 100 μέτρα, Μιρέλα Τζελίλη στον ακοντισμό, Αναστασία Κελεσίδου στη δισκοβολία, Δημοσθένης Ταμπάκος στη γυμναστική) και 3 χάλκινα μετάλλια (Γιάννα Χατζηιωάννου στην άρση βαρών, ομάδα του ανσάμπλ στη ρυθμική γυμναστική και Αλέξανδρος Καρντάνοφ στην ελευθέρα πάλη).

Τη μεγάλη έκπληξη των Αγώνων έκανε ο Κώστας Κεντέρης. Ο Μυτιληνιός πρωταθλητής κέρδισε την κούρσα των 200 μέτρων με τον εξαίρετο χρόνο 20.09, αφήνοντας πίσω του 7 μαύρους συναθλητές του, μεταξύ των οποίων ο Άτο Μπόλτον και ο Ντάρεν Κάμπελ. Ο Κε­ντέρης έγινε ο πρώτος λευκός που κέρδισε τα 200 μ. από το 1980 στη Μόσχα και μετά. Τότε είχε νικήσει ο μεγάλος Ιταλός Πιέτρο Μενέα. Παράλληλα, πέρασε στην ιστορία ως ο πρώτος έλληνας αθλητής του στίβου που κατέκτησε χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο μετά τον Τσικλητήρα το 1912.

Η Κυπριακή Συμμετοχή

Η Κύπρος συμμετείχε 22 αθλητές (17 άνδρες και 5 γυναίκες), χωρίς να κατακτήσει μετάλλιο. Ιδιαίτερα διακρίθηκαν δύο σκοπευτές, ο Αντώνης Ανδρέου και η Σοφία Μιαούλη, που κατέκτησαν την 8η και 9η θέση, αντίστοιχα, στο σκιτ.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ