Η ιστορία του Καμπ Νου

Ιστορικό γήπεδο της Βαρκελώνης, έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μπαρτσελόνα. Με χωρητικότητα 98.772 θεατών, είναι το μεγαλύτερο γήπεδο της Ευρώπης κι ένας από τους ναούς του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Στις αρχές της δεκαετίας του '50 οι ανάγκες της ποδοσφαιρικής Μπαρτσελόνα δεν καλύπτονταν με το γηρασμένο Καμπ Ντε Λες Κορτς, χωρητικότητας 60.000 θεατών. Η σημαία της Καταλωνίας χρειαζόταν επειγόντως νέο γήπεδο. Η διοίκηση της ομάδας κινήθηκε γρήγορα και ανέθεσε τη σχεδίασή του στους ντόπιους αρχιτέκτονες Φρανσέσκ Μιτζάνς - Μιρό, Λορένζο Γκαρσία Μπαρμπόν και Ζοζέπ Σοτέρας Μαουρί.

Ο θεμέλιος λίθος του Καμπ Νου (Camp Nou, Νέο Γήπεδο στα καταλανικά) τέθηκε στις 28 Μαρτίου 1954 και τα εγκαίνια έγιναν στις 24 Σεπτεμβρίου 1957 σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, που δημιούργησαν οι 90.000 οπαδοί της Μπάρτσα. Ακολούθησε φιλικό παιγνίδι με την πολωνική Λέγκια Βαρσοβίας, που έληξε με το χορταστικό 4-2 για τους «Μπλαουγκράνα». Το πρώτο γκολ στο νέο γήπεδο σημείωσε ο κανονιέρης της ομάδας Εουλόχιο Μαρτίνες στο 11ο λεπτό.

Το χορτάρι του ιστορικού γηπέδου πάτησε όλη η αφρόκρεμα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και από τον αγωνιστικό του χώρο τραγούδησαν δημοφιλή ονόματα της μουσικής, όπως U2, Pink Floyd, Μπρους Σπρίνγκστιν και η Αγία Τριάδα των Τενόρων (Παβαρότι, Ντομίνγκο και Καρέρας). Στις 17 Νοεμβρίου 1982, 120.000 πιστοί παρακολούθησαν την υπαίθρια λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο Πάπας Ιωάννης - Παύλος Β'.

Το γήπεδο της Μπαρτσελόνα δεν είναι μόνο σημείο συνάντησης των οπαδών της ομάδας, αλλά και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Βαρκελώνης. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μπουτίκ, μουσείο με 1.420 εκθέματα και 420 Κύπελλα, καθώς και παρεκκλήσι για τις πνευματικές ανάγκες των ποδοσφαιριστών. Για του λόγου το αληθές, κάθε χρόνο δέχεται πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες.

Το Καμπ Νου είναι ένα από τα 28 γήπεδα πέντε αστέρων της UEFA και οι διαστάσεις του αγωνιστικού του χώρου είναι 105 x 68 μ. Η χωρητικότητά του ακολούθησε τις επιταγές των καιρών. Ξεκίνησε από 90.000 θέσεις, έφθασε τις 120.000 στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982 για να πέσει στις 98.772 τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να είναι σύμφωνο με τις νόρμες ασφαλείας της ΟΥΕΦΑ. Πρόσφατα, η διοίκηση Λαπόρτα ανέθεσε στον διάσημο άγγλο αρχιτέκτονα Νόρμαν Φόστερ την ανακαίνιση του γηπέδου, με την προσθήκη 10.000 θέσεων και σκεπάστρου για το μεγαλύτερο μέρος των εξεδρών.

Αξιοσημείωτοι Αγώνες

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ