Δευτέρα της Άφεσης

Σε πολλές χώρες, η περίοδος αυτή συνδέεται με το καρναβάλι.

Η Δευτέρα της Άφεσης (12 Φεβρουαρίου 2024) είναι το αποκορύφωμα της περιόδου πριν από τη Σαρακοστή στη Γερμανία, τη Δανία, τα Νησιά Φερόε και σε άλλες χώρες της Δυτικής Χριστιανοσύνης. Στις αγγλόφωνες χώρες ονομάζεται Shrove Monday και Callopy Monday (στο Ηνωμένο Βασίλειο), Rosenmontag (Δευτέρα των Ρόδων) στις γερμανόφωνες χώρες κα Fastelavn στη Δανία.

Στον Χριστιανισμό, την περίοδο πριν από τη Σαρακοστή οι άνθρωποι προετοιμάζονται για τη λειτουργική περίοδο της Σαρακοστής, η οποία αρχίζει την Τετάρτη των Τεφρών (14 Φεβρουαρίου 2024) και τελειώνει πριν από την Κυριακή του Πάσχα (30 Μαρτίου 2024) για τη Δυτική Χριστιανοσύνη.

Καρναβαλικές εκδηλώσεις

Σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, η περίοδος αυτή συνδέεται με το καρναβάλι που συνήθως πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου, ανάλογα με την ημερομηνία του Πάσχα.

Η περίοδος του καρναβαλιού στη Γερμανία αρχίζει στις 11 Νοεμβρίου, αλλά οι κύριες εκδηλώσεις του ξεκινούν τη Λιπαρή Πέμπτη (8 Φεβρουαρίου 2024) και κορυφώνονται τη Δευτέρα της Άφεσης ή Rosenmontag (12 Φεβρουαρίου 2024). Σε αντίθεση με τη Γερμανία, στην Αυστρία και σε ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το αποκορύφωμα του καρναβαλιού είναι η Τρίτη της Άφεσης (13 Φεβρουαρίου 2024), ευρέως γνωστή με τη γαλλική ονομασία Mardi Gras (Λιπαρή Τρίτη).

Η Rosenmontag δεν είναι επίσημη αργία στη Γερμανία, αλλά τα σχολεία είναι συνήθως κλειστά την ημέρα αυτή, ενώ πολλές επιχειρήσεις δίνουν ρεπό στους υπαλλήλους τους, παρέχοντάς τους ένα μακρύ Σαββατοκύριακο. Οι εορτασμοί περιλαμβάνουν συνήθως παρελάσεις καρναβαλιστών και αρμάτων. Σε πολλές πόλεις συνηθίζεται να κατασκευάζονται σατιρικά άρματα που διακωμωδούν τους πολιτικούς και τα θέματα της ημέρας. Οι άνθρωποι ντύνονται με φανταχτερά κοστούμια, χορεύουν και πίνουν.

Στη Δανία, το Καρναβάλι γιορτάζεται συνήθως τη Δευτέρα της Άφεσης και είναι γνωστό ως Fastelavn. Ο όρος αυτός προέρχεται από την παλιά δανική γλώσσα και σημαίνει «νηστίσιμο βράδυ».

Τα έθιμα και η γαστρονομία της ημέρας

Όπως και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι εορτασμοί του Fastelavn περιλαμβάνουν πομπές και μεταμφιέσεις, αν και πλέον αφορά κυρίως τα παιδιά. Μία ενδιαφέρουσα παράδοση που σχετίζεται με το Fastelavn ονομάζεται «χτύπα τη γάτα από το βαρέλι» (slå katten af tønden). Πρόκειται για ένα ξύλινο βαρέλι γεμάτο με καραμέλες (παρόμοιο με την πινιάτα) που έχει πάνω του την εικόνα μιας γάτας. Τα παιδιά χτυπούν εναλλάξ το βαρέλι με ξύλινα ραβδιά, με στόχο να χτυπήσουν τον πυθμένα ώστε να χυθούν οι καραμέλες.

Μια τυπική λιχουδιά του Fastelavn στη Δανία είναι το fastelavnsbolle. Είναι ένα στρογγυλό γλυκό ψωμάκι καλυμμένο με γλάσο. Μπορεί επίσης να είναι παραγεμισμένο με κρέμα ή με μείγμα σαντιγί.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Λιπαρή Δευτέρα αναφέρεται και ως Collopy Monday από το παραδοσιακό πιάτο της ημέρας που τρώγεται συνήθως για πρωινό. Αποτελείται από μπέικον με ένα τηγανητό αυγό. Στην ανατολική Κορνουάλη, οι άνθρωποι τρώνε συνήθως σούπα μπιζελιού και γι' αυτό αποκαλούν την ημέρα Paisen Monday ή Peasen Monday.

Σε πολλές χώρες της Καραϊβικής, η Δευτέρα της Άφεσης είναι η ημέρα έναρξης του Καρναβαλιού, γι' αυτό και αναφέρεται ως Καρναβαλική Δευτέρα (Carnival Monday). Περιλαμβάνει παρελάσεις καρναβαλιστών και αρμάτων και κορυφώνεται την επομένη, Τρίτη της Άφεσης.

Στη Νέα Ορλεάνη με το περίφημο καρναβάλι της η Ημέρα της Άφεσης είναι γνωστή ως Lundi Gras (Λιπαρή Δευτέρα).

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ