Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου (Μουντιάλ) —  7° Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου (Χιλή 1962)

Το 7ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου διεξήχθη στη Χιλή από τις 30 Μαΐου έως τις 17 Ιουνίου 1962. Η Βραζιλία ήταν και πάλι η νικήτρια της διοργάνωσης, όπως και πριν από τέσσερα χρόνια στη Σουηδία.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1962, πολλοί μεγάλοι παίκτες δεν κατάφεραν να δείξουν κάτι σημαντικό. Ο Πελέ τραυματίστηκε στον αγώνα του ομίλου κόντρα στην Τσεχοσλοβακία και η Ρωσία του Λεβ Γιασίν αποκλείστηκε από τη Χιλή. Σφιχτές άμυνες και σκληρό παιχνίδι άφησαν το στίγμα τους στο τουρνουά.

Η «Μάχη του Σαντιάγο», όπως έμεινε στην ιστορία ο αγώνας Χιλής-Ιταλίας στις 2 Ιουνίου είναι ένα παράδειγμα. Προτού η Ιταλία παίξει με τη Χιλή, δύο ιταλοί δημοσιογράφοι έγραψαν μερικά όχι και τόσο κολακευτικά σχόλια για τη Χιλή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε όλο τον αγώνα οι Χιλιανοί να παίζουν πολύ σκληρά, στα όρια του επικίνδυνου, ενώ η ιταλική ομάδα χρειάστηκε τη συμβολή της αστυνομίας για να φύγει από το γήπεδο.

Επίσημη αφίσα της διοργάνωσηςΟ Κάρλος Ντίτμπορν, ο χιλιανός πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, ήταν ο κύριος παράγοντας που η Χιλή υπερίσχυσε της Αργεντινής ως χώρα διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η Χιλή είναι πιο μικρή χώρα (και ποδοσφαιρικά) από την Αργεντινή, αλλά η δίψα της να διοργανώσει το Μουντιάλ ήταν τεράστια. «Δεν έχουμε τίποτα, άρα πρέπει να έχουμε ένα Μουντιάλ» ήταν τα λόγια του Ντίτμπορν, ο οποίος όμως δεν πρόλαβε να δει το Μουντιάλ, αφού πέθανε ένα μήνα πριν από τη σέντρα.

Ο καταστρεπτικός σεισμός των 9,5 Ρίχτερ της 22ας Μαΐου 1960, ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί ποτέ, δεν μπόρεσε να σταθεί εμπόδιο στη θέληση των Χιλιανών να διοργανώσουν το Μουντιάλ, παρά την πίεση της FIFA να δηλώσουν παραίτηση. Σε χρόνο - ρεκόρ κατασκεύασαν δύο στάδια, στο Σαντιάγκο και στη Βίνια Ντελ Μαρ, και για να καλύψουν τα έξοδα διπλασίασαν τις τιμές των εισιτηρίων. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τις αντιδράσεις των χιλιανών φιλάθλων, οι οποίοι, επειδή δεν μπορούσαν να πληρώσουν το ακριβό εισιτήριο, είχαν περιορισμένη παρουσία στους πρώτους αγώνες του Μουντιάλ.

56 ομάδες πήραν μέρος στον προκριματικό γύρο και 15 από αυτές κέρδισαν το εισιτήριο για την τελική φάση. Η Ελλάδα συμμετείχε στον 3ο όμιλο της ευρωπαϊκής ζώνης (UEFA) με αντιπάλους την ισχυρή Δυτική Γερμανία των Ζέελερ, Σνέλινγκερ, Χάλερ και Τιλκόφσκι και την πάντα μαχητική Βόρειο Ιρλανδία.

Η Εθνική μας σημείωσε μία νίκη και τρεις ήττες και τερμάτισε τελευταία στον όμιλό της. Στηρίχθηκε κατά βάση σε παίκτες του Παναθηναϊκού (Καμάρας, Λουκανίδης, Χολέβας, Παπαεμμανουήλ, Θεοφάνης, Παπουλίδης, Δομάζος) και του Ολυμπιακού (Θεοδωρίδης, Πολυχρονίου, Σιδέρης, Υφαντής, Γρηγοριάδης, Στεφανάκος, Βασιλείου) με την προσθήκη των Νεστορίδη και Σταματιάδη της ΑΕΚ.

Τα αποτελέσματα της Εθνικής Ελλάδος

  • Ελλάδα – Δυτική Γερμανία 0-3 (10’ Ντέρφελ, 29’ Μπριλς, 43’ Χάλερ). Ο αγώνας διεξήχθη στο Γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στις 29 Νοεμβρίου 1960 παρουσία 25.000 θεατών.
  • Ελλάδα – Βόρειος Ιρλανδία 2-1 (8’, 64’ Παπαεμμανουήλ, 81’ Πολυχρονίου (αυτογκόλ). Ο αγώνας διεξήχθη στο Γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στις 3 Μαΐου 1961 παρουσία 15.000 θεατών.
  • Βόρειος Ιρλανδία – Ελλάδα 2-0 (28’, 57’ ΜακΛάφλιν). Ο αγώνας διεξήχθη στο Γουΐντσορ Παρκ του Μπέλφαστ στις 17 Οκτωβρίου 1961 παρουσία 25.000 θεατών.
  • Δυτική Γερμανία – Ελλάδα 2-1 (6’, 26’ Ζέελερ, 59’ Παπαεμμανουήλ). Ο αγώνας διεξήχθη στο Δημοτικό Γήπεδο του Άουγκσμπουργκ στις 23 Οκτωβρίου 1961, παρουσία 50.000 θεατών.

Η βαθμολογία του 3ου Ομίλου

Θέση Χώρα Γκολ Υπέρ Γκολ Κατά Βαθμοί
1 Δυτική Γερμανία 11 5 8
2 Βόρειος Ιρλανδία 7 8 2
3 Ελλάδα 3 8 2

Στην τελική φάση της διοργάνωσης συμμετείχαν 16 ομάδες: 10 από την Ευρώπη (Βουλγαρία, Τσεχοσλοβακία, Αγγλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Σοβιετική Ένωση, Ισπανία, Ελβετία, Δυτική Γερμανία, Γιουγκοσλαβία), 5 από τη Νότια Αμερική (Βραζιλία, Χιλή, Αργεντινή, Κολομβία, Ουρουγουάη) και 1 από την Κεντρική/Βόρεια Αμερική (Μεξικό). Οι ομάδες χωρίστηκαν σε 4 ομίλους των 4 ομάδων, από τους οποίους οι δύο πρώτοι θα περνούσαν στον προημιτελικό γύρο.

Από τον 1ο Όμιλο προκρίθηκαν η Σοβιετική Ένωση και η Γιουγκοσλαβία, από τον 2ο η Δυτική Γερμανία και η Χιλή, από τον 3ο η Βραζιλία και η Τσεχοσλοβακία και από τον 4ο η Ουγγαρία και Αγγλία.

Ο αγώνας που τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας ήταν αυτός της Χιλής με την Ιταλία (2-0), που συνοδεύτηκε από το σκληρό παιχνίδι των δύο αντιπάλων, μεγάλης έκτασης επεισόδια και δύο αποβολές για τους Ιταλούς και έμεινε στην ιστορία ως η «Μάχη του Σαντιάγο». Ο άγγλος διαιτητής Κεν Άστον είπε ότι το παιχνίδι ήταν «εκτός ελέγχου» και αργότερα εισηγήθηκε τις πειθαρχικές ποινές με τις κίτρινες και κόκκινες κάρτες, που εφαρμόστηκαν από το Μουντιάλ του 1970. H κάτοχος του τίτλου Βραζιλία είχε μία μεγάλη απώλεια, τον σοβαρό τραυματισμό του Πελέ, στον αγώνα με την Τσεχοσλοβακία, που εγκατέλειψε νωρίς το τουρνουά, αλλά δεν στοίχισε στη «σελεσάο», αφού έλαμψε εκθαμβωτικά το ταλέντο του μικροσκοπικού και στραβοκάνη Γκαρίντσα.

Η ομάδα της Βραζιλίας στο Μουντιάλ 1962Στα προημιτελικά, η Βραζιλία επικράτησε 3-1 της Αγγλίας με τον Γκαρίντσα να χορεύει τους άγγλους αμυντικούς και να σκοράρει δύο φορές. Το ένα από τα δύο γκολ του ήταν με κεφαλιά, καθώς ο μικρόσωμος βραζιλιάνος με ύψος 1,70 μ. πήδηξε ψηλότερα από τον ύψους 1,88 μ. κεντρικό μέσο της Αγγλίας Μόρις Νόρμαν. Στους άλλους αγώνες η Χιλή νίκησε τη Σοβιετική Ένωση με 2-1, η Γιουγκοσλαβία τη Δυτική Γερμανία με 1-0 και η Τσεχοσλοβακία την Ουγγαρία με 1-0.

Στους ημιτελικούς η Βραζιλία νίκησε τη Χιλή με 4-2. Ο Γκαρίντσα πέτυχε δύο γκολ παρότι αποβλήθηκε προσπαθώντας να ανταποδώσει τα αντιαθλητικά μαρκαρίσματα του Ρόχας. Τα άλλα δύο γκολ των Βραζιλιάνων σημείωσε ο Βαβά, που έλαμψε και αυτός στο τουρνουά της Χιλής. Στον άλλο ημιτελικό η Τσεχοσλοβακία νίκησε 3-1 τη Γιουγκοσλαβία με δύο γκολ του Άντολφ Σέρερ.

Στο εθνικό στάδιο του Σαντιάγο, μπροστά σε 68.679 θεατές, διεξήχθη στις 17 Ιουνίου 1962 ο μεγάλος τελικός του 7ου Παγκοσμίου Κυπέλλου μεταξύ της Βραζιλίας και της Τσεχοσλοβακίας. Με κάποιον τρόπο, ο Γκαρίντσα, παρόλο που είχε αποβληθεί στον ημιτελικό και είχε τιμωρηθεί με μία αγωνιστική, κατάφερε να πείσει τη FIFA και να παίξει στον τελικό.

Οι Τσεχοσλοβάκοι προηγήθηκαν στο 17' με έναν κεραυνό του Μάζοπουστ, αλλά οι Βραζιλιάνοι, αφού ισοφάρισαν γρήγορα με τον Αμαρίλντο στο 17', έφτασαν στο β' ημίχρονο στη νίκη με 3-1 με γκολ των Ζίτο (69') και Βαβά (78'), κατακτώντας για δεύτερη συνεχόμενη φορά το «Ζιλ Ριμέ». Η επικράτηση της Βραζιλίας ήταν και μία δικαίωση για τον προπονητή της Αϊμόρε Μορέιρα (δούλεψε και στον Παναθηναϊκό τη σεζόν 1975-1976), ο οποίος είχε δεχθεί πολλές επικρίσεις πριν από την έναρξη του Μουντιάλ, γιατί παρέταξε μία «γερασμένη ομάδα».

Ενώπιον του Σοβιετικού διαιτητή Νικολάι Λατίσεφ οι δύο ομάδες παρατάχθηκαν ως εξής:

  • Βραζιλία (Αϊμόρε Μορέιρα): Ζίλμαρ, Τζάλμα. Σάντος, Νίλτον Σάντος, Ζίτο, Μάουρο, Ζόζιμο, Γκαρίντσα, Ντίντι, Βαβά, Αμαρίλντο, Ζαγκάλο.
  • Τσεχοσλοβακία (Ρούντολφ Βίτλατσιλ): Σκρόιφ,Τίχι, Νόβακ, Πλούσκαλ, Πόπλουχαρ, Μάζοπουστ, Πόσπισαλ, Σέρερ, Κβάσνακ, Κάντραμπα, Γιέλινεκ.

Αξιοσημείωτα του Μουντιάλ

  • Πέντε παίκτες μοιράστηκαν την πρώτη θέση στον πίνακα των σκόρερ με 4 γκολ έκαστος: Γκαρίντσα (Βραζιλία), Λιονέλ Σάντσες (Χιλή), Φλόριαν Άλμπερτ (Ουγγαρία), Βαλέρι Ιβάνοφ (Ρωσία), Ντράζεν Γιέρκοβιτς (Γιουγκοσλαβία).
  • Σημειώθηκαν 89 γκολ σε 32 αγώνες (μ.ό. 2,78), με αποτέλεσμα ο μέσος όρος γκολ ανά αγώνα να πέσει από το 5,38 το 1954 στο 2,78 το 1962. Ήταν μία αρκετά μεγάλη πτώση σε μικρή χρονική περίοδο, ενδεικτική του πόσο αμυντικογενές γινόταν σιγά σιγά το ποδόσφαιρο παγκοσμίως.
  • Η Βραζιλία ήταν αήττητη, όπως και το 1958, έχοντας και την καλύτερη επίθεση με 14 γκολ.
  • Ο Ούγγρος Φλόριαν Αλμπερτ πέτυχε το μοναδικό χατ τρικ του Μουντιάλ.
  • Απούσες ήταν δύο μεγάλες πρωταγωνίστριες του Μουντιάλ του 1958: η φιναλίστ Σουηδία και η τρίτη Γαλλία.
  • Στον αγώνα Τσεχοσλοβακίας - Μεξικού 3-1 σημειώθηκε το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία του Μουντιάλ. Το πέτυχε ο Μάσεκ στο 15ο δευτερόλεπτο.
  • Για τρίτη συνεχή φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο, Γιουγκοσλαβία και Δυτική Γερμανία βρέθηκαν αντίπαλες στα προημιτελικά.
  • Η Ισπανία χρησιμοποίησε 21 ποδοσφαιριστές, ενώ η Αγγλία και η Βραζιλία μόνο 12.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ