Μοχίτο: Η ιστορία του απόλυτου κοκτέιλ του καλοκαιριού

Το Μοχίτο (Mojito) θεωρείται από πολλούς ως το απόλυτο καλοκαιρινό κοκτέιλ. Είναι ένα δροσιστικό ποτό, ιδανικό για τις καυτές μέρες του καλοκαιριού.

Με καταγωγή από την Κούβα, αποτελείται από πέντε βασικά συστατικά: λευκό ρούμι, χυμό από ζαχαροκάλαμο ή ζάχαρη, χυμό λάιμ, μέντα και σόδα. Η γλυκύτητα της ζάχαρης, η δροσιστική ξινίλα του λάιμ και το άρωμα της μέντας δένουν με το ρούμι, με αποτέλεσμα ένα τέλειο καλοκαιρινό ρόφημα.

Οι θεωρίες για την προέλευση του Μοχίτο

Το μοχίτο όπως το γνωρίζουμε δημιουργήθηκε στην πρωτεύουσα της Κούβας, την Αβάνα, αλλά υπάρχουν αρκετές θεωρίες για την προέλευση του. Ορισμένοι ιστορικοί της διατροφής υποστηρίζουν ότι το μοχίτο αναπτύχθηκε από αυτόχθονες της Νότιας Αμερικής για θεραπευτικούς λόγους. Άλλοι πιστεύουν ότι ήταν δημοφιλές μεταξύ των Αφρικανών σκλάβων που εργάζονταν στις κουβανικές φυτείες ζαχαροκάλαμου.

Μία από τις πιο δημοφιλείς θεωρίες υποστηρίζει ότι πρόδρομος του μοχίτο ήταν το «Ελ Ντράκε» («El Draque»), ένα ποτό που επινόησε ο άγγλος κουρσάρος και θαλασσοπόρος σερ Φράνσις Ντρέικ το 1586 ως θεραπεία για τα άρρωστα μέλη του πληρώματος του. Αποτελούνταν από τον φλοιό του τροπικού δέντρου Τσουτσουχουασί (Chuchuhuasi») εμποτισμένο με Κασάσα (Cachaça), ένα απόσταγμα από χυμό ζαχαροκάλαμου (το ρούμι δεν υπήρχε τότε), λάιμ για τη θεραπεία του σκορβούτου και μέντα για να ηρεμήσει το στομάχι.

Η προέλευση του ονόματος «mojito» είναι επίσης ασαφής. Μία από τις θεωρίες υποστηρίζει ότι προέρχεται από το «mojo», μία κουβανέζικη σάλτσα που περιέχει χυμό εσπεριδοειδών (το mojito είναι το υποκοριστικό του mojo). Μία άλλη δηλώνει ότι είναι παράγωγο του «mojadido» («ελαφρά υγρό»), το οποίο, με τη σειρά του, είναι το υποκοριστικό του «mojado» («υγρό»).

Το Μοχίτο λέγεται ότι ήταν το αγαπημένο ποτό του αμερικανού νομπελίστα συγγραφέα Έρνεστ Χέμινγουεϊ, που έζησε στην Κούβα από το 1942 έως το 1945. Το μπαρ «La Bodeguita del Medio» στην Αβάνα ισχυρίζεται ότι είναι η γενέτειρα του μοχίτο και υπερηφανεύεται για την επιγραφή «My mojito in La Bodeguita, My daiquiri in El Floridita» που αποδίδεται στον Χέμινγουεϊ. Ωστόσο, οι βιογράφοι του αμφιβάλλουν ότι ο Χέμινγουεϊ όντως αγαπούσε τα μοχίτο ή σύχναζε στο «La Bodeguita» και ότι άφησε ένα αυτόγραφο εκεί.

Η επίσημη συνταγή του Μοχίτο

Όπως και να έχει, το μοχίτο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά κοκτέιλ σε πολλά μέρη του κόσμου. Η Διεθνής Ένωση Μπάρμαν (IBA) το κατατάσσει στην κατηγορία «Contemporary Classics» («Σύγχρονα Κλασικά»).

Σύμφωνα με την επίσημη συνταγή της IBA, το μοχίτο αποτελείται από 45 ml λευκό ρούμι, 20 ml φρέσκο χυμό λάιμ, 20 ml σιρόπι ζάχαρης ή 2 κουταλιές της σούπας λευκή ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο και 6 κλωνάρια μέντας, με σόδα. Το κοκτέιλ περιχύνεται με πάγο σε ψηλό ποτήρι και γαρνίρεται με μια φέτα λάιμ και φύλλα μέντας.

Στις ΗΠΑ, η 11η Ιουλίου τιμάται ως Εθνική Ημέρα Μοχίτο.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ