Η ιστορία του Γκραν Μαρνιέ

Το Γκραν Μαρνιέ (Grand Marnier) είναι ένα λικέρ από κονιάκ με γεύση πορτοκάλι, το οποίο μπορεί να καταναλωθεί σκέτο ως χωνευτικό ή να χρησιμοποιηθεί σε κοκτέιλ και διάφορα επιδόρπια.

Το Grand Marnier Cordon Rouge, το αρχικό λικέρ, δημιουργήθηκε το 1880 από τον γάλλο επιχειρηματία Αλεξάντρ Μαρνιέ-Λαποστόλ (1857-1930), γιο ενός εμπόρου κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών. Παρασκευάζεται από κονιάκ (μία ποικιλία μπράντι που παράγεται στην αμπελουργική περιοχή γύρω από την κοινότητα Κονιάκ της νοτιοδυτικής Γαλλίας), απόσταγμα πικρού πορτοκαλιού και ζάχαρη. Η περιεκτικότητά του σε αλκοόλ είναι 40%.

Άλλες παραλλαγές αυτού του λικέρ είναι το Grand Marnier Cordon Jaune, που παρασκευάζεται με ουδέτερο απόσταγμα σιτηρών αντί για κονιάκ και το Grand Marnier Cuvée du Centenaire, που παρασκευάζεται με κονιάκ 25 ετών.

Οι Γάλλοι χρησιμοποιούν ευρέως το Γκραν Μαρνιέ σε επιδόρπια, γλυκά και άλλα πιάτα. Είναι δημοφιλές συστατικό των επιδόρπιων φλαμπέ (flambé), όπως το σουφλέ (soufflé), η κρεμ μπρουλέ (crème brûlée) και η κρέπα Σοουζέτ (Crêpe Suzette). Το Γκραν Μαρνιέ χρησιμοποιείται επίσης σε κουλουράκια με κρέμα λικέρ και στο παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο κέικ Bûche de Noël. Μπορεί να προστεθεί σε σάλτσες όπως η σάλτσα βατόμουρου και η σάλτσα πορτοκαλιού για ψητή πάπια (Canard à l'Orange).

Κάθε χρόνο, στις 14 Ιουλίου, ανήμερα της εθνικής εορτής των Γάλλων, στις ΗΠΑ γιορτάζουν την Εθνική Ημέρα Γκραν Μαρνιέ.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ