Η Ιστορία του Βιογραφικού Σημειώματος (CV)

ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Το βιογραφικό σημείωμα μπορεί πλέον να είναι προαπαιτούμενο για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για μια θέση εργασίας, ωστόσο τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι.

Σε αυτό το άρθρο θα κάνουμε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στη δημιουργία και την εξέλιξη του βιογραφικού σημειώματος.

To πρώτο βιογραφικό σημείωμα

Ο πολυμήχανος Λεονάρντο Ντα Βίντσι ήταν εκείνος που δημιούργησε το πρώτο χειρόγραφο βιογραφικό σημείωμα το 1482. Σκοπός του ήταν να παρουσιάσει τις δεξιότητές του με οργανωμένο τρόπο στον Δούκα του Μιλάνου, ο οποίος βρισκόταν σε αναζήτηση μηχανικών για τον στρατό.

Όπως καταλαβαίνετε, όλοι έχουν περάσει από το στάδιο αναζήτησης εργασίας. Ακόμη και μια ιδιοφυΐα, όπως ο Λ. Ντα Βίντσι.

Ως άμεση απόρροια αυτού, γύρω στο 1500, οι εργάτες, που ταξίδευαν από πόλη σε πόλη προσφέροντας τις υπηρεσίες τους, άρχισαν να χρησιμοποιούν ένα είδος τυπικού βιογραφικού σημειώματος, το οποίο έστελναν στους τοπικούς άρχοντες ζητώντας εργασία.

Μεσαιωνικά Portfolios

Περίπου την ίδια εποχή, ο πιο δημοφιλής τρόπος παρουσίασης της δουλειάς των καλλιτεχνών ήταν μια συλλογή από σχέδια, ζωγραφιές και έργα, τα οποία αποτύπωναν σε ένα προσωπικό τετράδιο.

Αυτή ήταν και η πρώτη εμφάνιση του γνωστού portfolio, το οποίο ζητείται ευρέως σήμερα και περιλαμβάνει μια παρουσίαση της δουλειάς ενός υποψηφίου.

Το βιογραφικό σημείωμα τον 20ο αιώνα

Μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα, τα πράγματα δεν άλλαξαν σημαντικά.

Κάπου εκεί, η ευρεία χρήση του χαρτιού και η εξέλιξη της τυπογραφίας έκαναν δημοφιλή την εφημερίδα, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία αναζήτησης προσωπικού. Πολλές επιχειρήσεις άρχισαν να αναρτούν αγγελίες εργασίας σε εφημερίδες. Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι καλούνταν να επικοινωνήσουν με τον εργοδότη και να του παρουσιάσουν τα προσόντα τους, συμπληρώνοντας ένα υποτυπώδες βιογραφικό σημείωμα.

Ωστόσο, έως και το 1940, ένα βιογραφικό επικεντρωνόταν μόνο σε προσωπικά χαρακτηριστικά, όπως η ηλικία, το ύψος, το βάρος και η οικογενειακή κατάσταση.

Γύρω στο 1960, πολλοί άρχισαν να συμπεριλαμβάνουν και μια ενότητα με τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά τους, δίνοντας έτσι μια πιο πλήρη εικόνα της προσωπικότητάς τους.

Προς το τέλος του 20ου αιώνα, με την εμφάνιση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και των προγραμμάτων επεξεργασίας κειμένου, το βιογραφικό πήρε τη μορφή που έχει και σήμερα, με διακριτές ενότητες για την προϋπηρεσία, την εκπαίδευση και τα ενδιαφέροντα.

Το βιογραφικό σημείωμα στην εποχή του Internet

Μπορεί σήμερα το διαδίκτυο να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής, αλλά δημιουργήθηκε μόλις το 1994.

Από τότε, σταδιακά, άρχισαν να εμφανίζονται διάφορες ιστοσελίδες, όπως το monster.com, που ήταν από τις πρώτες που εστίαζαν στην αναζήτηση προσωπικού.

Το 2003 δημιουργήθηκε και το LinkedIn, το οποίο μπορούμε να πούμε ότι τάραξε τα νερά και έφερε το βιογραφικό σε μια αυτοτελή ψηφιακή μορφή — ένα διαδικτυακό προφίλ που μπορεί ο καθένας να έχει πρόσβαση.

Στη συνέχεια, ακολούθησε και το YouTube, το οποίο χρησιμοποίησαν πολλοί για τη δημιουργία βιογραφικού σε μορφή βίντεο.

Πώς θα είναι στο μέλλον ένα βιογραφικό σημείωμα;

Παρόλο που είναι απίθανο να μπορέσουμε να προβλέψουμε πώς ακριβώς θα εξελιχθεί η διαδικασία της αναζήτησης εργασίας στο μέλλον, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα επέλθουν κι άλλες αλλαγές.

Ήδη πολλοί ψάχνουν για νέες και καινοτόμες ιδέες, ώστε να παρουσιάσουν τα προσόντα τους χρησιμοποιώντας σύγχρονα εργαλεία. Για παράδειγμα, έχουν δημιουργηθεί πλατφόρμες που επιτρέπουν τη δημιουργία ενός διαδραστικού βιογραφικού.

Έτσι, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις και να μη διστάζετε να δοκιμάζετε νέους τρόπους για να αναδείξετε τις δεξιότητές σας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ