Χάλα: Το άλογο θρύλος των Ολυμπιακών Αγώνων

Ο γερμανός ιππέας Χανς Γκίντερ Βίνκλερ με το άλογό του, τη Χάλα.

Ο Χανς Γκίντερ Βίνκλερ (1926-2018) υπήρξε ο κορυφαίος ιππέας στην ιστορία της υπερπήδησης εμποδίων. Στη γεμάτη τίτλους και δόξα καριέρα του ξεχωρίζουν τα 7 Ολυμπιακά μετάλλια, εκ των οποίων τα 5 χρυσά, που κατέκτησε σε Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1956 έως και το 1976. Όμως, η ιστορία του θα ήταν εντελώς διαφορετική, αν το άλογό του δεν ήταν η θρυλική Χάλα, ο μόνος ίππος στην ιστορία που κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες!

Από γερμανίδα φοράδα και... άγνωστο πατέρα (δηλαδή ράτσας μικτού και όχι καθαρού γένους) η Χάλα γεννήθηκε στις 16 Μαΐου 1945 σ’ ένα γερμανικό αγρόκτημα, εκπαιδεύτηκε από μικρή για αγώνες, εντάχθηκε στην εθνική ομάδα της Δυτικής Γερμανίας και αρχικώς την προόριζαν για αγώνες ιππικού τριάθλου, όμως η Χάλα είχε ένα «ελάττωμα»... Δεν δεχόταν εύκολα τους αναβάτες της, αντιδρούσε πολλές φορές ή γινόταν ξαφνικά ανυπάκουη, με αποτέλεσμα οι αθλητές να μην την προτιμούν για τους αγώνες τους.

Μοιραία, παρά το πλούσιο αθλητικό ταλέντο της, παρέμενε για καιρό χωρίς επιτυχίες και πολλές φορές εντελώς παροπλισμένη, μέχρι που την είδε ο νεαρός τότε Χανς Βίνκλερ. Ο 25χρονος ιππέας είχε ενταχθεί πρόσφατα στην ολυμπιακή ομάδα, όταν πρόσεξε τις δυνατότητές της και σκέφτηκε να την πλησιάσει. Ο Βίνκλερ ασχολήθηκε λίγο καιρό μαζί της και τελικά αποφάσισε να την αγοράσει, την ώρα που όλοι την αντιμετώπιζαν ως ένα αποτυχημένο άλογο, χωρίς έναν τίτλο στο ενεργητικό της.

Έτσι, το 1951 η Χάλα έφυγε από τη φάρμα της εθνικής ομάδας και πέρασε σε ιδιοκτησία. Αυτό φαίνεται πως ήταν το κομβικό σημείο της, γιατί ξαφνικά άρχισε να ξεδιπλώνει όλες τις δυνατότητές της. Σε τέτοιο βαθμό, ώστε μέσα στην τριετία κατέκτησε μαζί με τον Βίνκλερ το παγκόσμιο πρωτάθλημα υπερπήδησης εμποδίων (1954) και την επόμενη χρονιά (1955) το κατέκτησε και πάλι!

Ο Βίνκλερ είχε καταλάβει αυτό που δεν είχαν καταλάβει όλοι οι υπόλοιποι... Πως τη Χάλα, με τις τόσες αθλητικές προδιαγραφές, δεν την ενοχλούσε ο αναβάτης, αλλά την ενοχλούσαν οι αλλαγές αναβάτη, δηλαδή ήταν ένα άλογο που ήθελε να έχει έναν μόνιμο ιππέα και να δέσει μαζί του τη «χημεία» της.

Ο γερμανός αθλητής και το άλογό του κατάφεραν να προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1956 κι εκεί η Χάλα πέτυχε το απίθανο, το μοναδικό, αυτό που κανένα άλογο δεν είχε καταφέρει μέχρι τότε και κανένα άλογο δεν το έχει επαναλάβει μέχρι σήμερα. Η ιστορία εκτυλίχθηκε σαν κινηματογραφικό σενάριο... Αρχικά ο Βίνκλερ πέρασε στον τελικό, όμως από ένα λάθος της Χάλα, η οποία στο προτελευταίο εμπόδιο πήδησε πολύ νωρίτερα, ο γερμανός ιππέας έπεσε κάτω και τραυματίστηκε στη βουβωνική χώρα. Ήταν πλέον ανήμπορος να αγωνιστεί, όμως οι συναθλητές του στην εθνική ομάδα τον έπεισαν την ημέρα του τελικού να ανέβει στη Χάλα, απλώς και μόνο για να εμφανιστεί στον αγώνα κι έτσι να μην ακυρωθεί ολόκληρη η ομάδα από το ομαδικό.

Και τότε η Χάλα πήρε την κατάσταση πάνω της! Όχι μόνο ολοκλήρωσε τον αγώνα χωρίς να δέχεται οδηγίες από τον ανήμπορο αναβάτη της, όχι μόνο κατάφερε να κινηθεί απόλυτα σωστά στη σειρά των εμποδίων, αλλά πέτυχε μία άπταιστη διαδρομή, χωρίς να ρίξει ούτε ένα εμπόδιο και με τον καλύτερο χρόνο, με αποτέλεσμα ο Βίνκλερ να κατακτήσει, αν και τραυματίας, το πρώτο χρυσό μετάλλιο της καριέρας του.

Στην ίδια διοργάνωση οι δυο τους κατέκτησαν το χρυσό και στο ομαδικό, ενώ η Χάλα θα οδηγήσει τον Βίνκλερ στο χρυσό μετάλλιο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960. Έτσι, θα γίνει το μοναδικό άλογο στην ιστορία της ιππασίας με τρία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια. Μαζί οι δυο τους κέρδισαν συνολικά 125 αγώνες εμποδίων. Το 1961, σε ηλικία 16 ετών, η Χάλα αποσύρθηκε οριστικά από τους αγώνες, γέννησε οκτώ πουλάρια κι έφυγε από τη ζωή στις 19 Μαΐου 1979, στην προχωρημένη ηλικία των 34 ετών.

Πέρασε όμως για πάντα στο Πάνθεον των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ιππασίας της έχει αφιερώσει μία θέση στο Πάνθεον με τους θρύλους του αθλήματος. Είναι το μοναδικό άλογο που έχει αυτή την τιμή!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ