Η επανάσταση της betfair στο online στοίχημα

ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Τι είναι πιο σημαντικό -και εδώ που τα λέμε πιο δύσκολο- από μία καινοτόμο ιδέα; Ο σχεδιασμός ενός πλάνου για την υλοποίησή της. Που θέλουμε να καταλήξουμε; Στην… Betfair, το κορυφαίο ανταλλακτήριο στοιχημάτων, το οποίο άλλαξε άρδην το ρου της (στοιχηματικής) ιστορίας.

Θα πάμε πίσω. Στις αρχές του 2000, όταν δύο Βρετανοί ονόματι Άντριου Μπλακ και Έντουαρντ Ρέι ήθελαν να εντάξουν διαδικτυακά τη βρετανική στοιχηματική κουλτούρα. Δύο παίκτες βάζουν ένα στοίχημα έχοντας συμφωνήσει στις αποδόσεις και στους όρους και για να διασφαλίσουν τα πιθανά τους κέρδη δίνουν τα χρήματα σε ένα μεσάζοντα (που παίζει το ρόλο που αντικαθιστά τις στοιχηματικές εταιρίες στην ουσία). Αυτός ο μεσάζων κρατά και ένα μικρό ποσοστό από τα κέρδη προς όφελός του. Αυτό θέλησε να κάνει αρχικά η Betfair.

Όπως τόνισε το 2003 ο Άντριου Μπλακ κατά τη βράβευσή του ως ο επιχειρηματίας της χρονιάς, αυτή η ιδέα ήταν αρκετά απλή, αλλά η υλοποίησή της πολύ δύσκολη. Η ιδέα μιας διαδικτυακής πλατφόρμας όπου οι παίκτες θα μπορούν να έχουν το ρόλο του bookmaker και όχι απλά να τοποθετούν στοιχήματα βρισκόταν στο μυαλό του Μπλακ από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Οξύμωρο της όλης υπόθεσης και άξιο αναφοράς είναι πως ο παππούς του, ο Σερ Σίριλ Μπλακ έφτασε έως τη Βουλή των Κοινοτήτων τη δεκαετία του 1960 και ήταν πολέμιος του τζόγου λέγοντας πως καταστρέφει τη νεολαία.

Μόλις στο δεύτερο έτος ο Μπλακ αποβλήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ όπου φοιτούσε διότι περνούσε, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε, περισσότερες ώρες στα στοιχηματικά μαγαζιά παρά στις αίθουσες του Πανεπιστημίου. Έχοντας μία ιδιαίτερη κλίση στα μαθηματικά κατάφερε να βγάζει χρήματα κυρίως από τον ιππόδρομο και τις κυνοδρομίες. Όταν όμως παντρεύτηκε θέλησε να βρει μία πιο σταθερή δουλειά και τότε ήταν που έκανε την πρόταση στον Έντουαρντ Ρέι για τη δημιουργία της Betfair. Ο Ρέι εργαζόταν στην JP Morgan ως στέλεχος για πολλά χρόνια, αλλά μόλις άκουσε την ιδέα του Μπλακ παραιτήθηκε καθώς ενθουσιάστηκε και ήταν σίγουρος για την επιτυχία. Εν τέλει οι δυο τους τα κατάφεραν και η ιστορία έγραψε! Δημιούργησαν το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο στοιχημάτων στον κόσμο.

Η αρχή της… επανάστασης

Κάθε αρχή και δύσκολη όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός. Το πρώτο διάστημα ήταν αρκετά ζόρικο για την Betfair, η οποία χτύπησε πολλές πόρτες δίχως αντίκρισμα. Το κεφάλαιο που είχαν οι Μπλακ και Ρέι ήταν μικρό και γι’ αυτό το λόγο απευθύνθηκαν στους παραδοσιακούς bookmakers. Αυτοί έδειξαν τη δυσπιστία τους θεωρώντας πως το εγχείρημά τους ήταν μεν εφικτό, αλλά θα έβρισκε πολλά εμπόδια. Οι παίκτες δεν θα το επέλεγαν διότι θα φοβόντουσαν μη χάσουν τα χρήματά τους.

Το αρχικό κεφάλαιο της Betfair ήταν περίπου ένα εκατομμύριο στερλίνες (1,2 εκατομμύρια ευρώ με τα σημερινά δεδομένα). Αυτό το ποσό κατάφεραν να μαζέψουν οι δύο άντρες κυρίως από φίλους και συγγενείς. Για την ιστορία το πρώτο γεγονός στο οποίο δέχτηκε στοίχημα η Betfair ήταν οι ιπποδρομίες στο Epsom Oaks. Η ιδέα που είχαν οι Μπλακ και Ρέι ήταν απλή και κατανοητή προς τους παίκτες. Αυτό τους βοήθησε στο να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό και να εκτοξευθούν από τα πρώτα κιόλας χρόνια.

Λίγο διάστημα προτού «βγει στον αέρα» η Betfair, έκανε την εμφάνισή του ένα άλλο ανταλλακτήριο, ονόματι Flutter. Αυτό λειτουργούσε ως εξής: ο παίκτης που θα δεχόταν το στοίχημα θα έβαζε το ποσό και την απόδοση και αυτός που θα ανταποκρινόταν απλά θα τσέκαρε το κουτάκι. Η Betfair προσέφερε όλα τα ποσά μαζί ομαδοποιώντας τα στοιχήματα σε ένα συγκεκριμένο γεγονός. Αυτή η κίνηση αποδείχθηκε καθοριστική και μέσα σε ένα μόλις χρόνο εξαγόρασε το Flutter.

Οι διαφημιστικές καμπάνιες που την «εκτόξευσαν»

Ένας καθοριστικός παράγοντας στον οποίο οφείλεται η τεράστια επιτυχία και η σταθερή ανάπτυξη της Betfair είναι οι διαφημιστικές της καμπάνιες. Οι δύο ισχυροί άνδρες γνώριζαν πως η διαφήμιση παίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της εταιρίας. Μέσω αυτού του τρόπου θέλησαν και προβάλλουν την αξιοπιστία της και όπως αποδείχθηκε και στην πορεία τα κατάφεραν.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που η Betfair επέλεξε αρκετά πρωτότυπες διαφημιστικές καμπάνιες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: O Μπλακ αποφάσισε να κυκλοφορήσει διαφημιστικό όπου βγαίνουν στους δρόμους του Λονδίνου νεκροφόρες με φέρετρα τα οποία έχουν πάνω τους ονόματα γνωστών bookmakers με σύνθημα «Το τέλος των bookmakers».

Μία ακόμα διαφημιστική καμπάνια που βοήθησε στην εκτόξευση της Betfair ήταν εκείνη που αφορούσε την εγγύηση των χρημάτων των παικτών σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι σε έναν κοινό bookmaker. «Εάν θεωρείτε ότι τα χρήματά σας είναι εγγυημένα 100% σε κάποιον bookmaker, τότε σε εμάς είναι 101% εγγυημένα αφού τα έχουμε προπληρωθεί από τους πελάτες μας», το σχετικό της μήνυμα.

Ένας ακόμα λόγος για τον οποίο η Betfair αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο στοιχημάτων στον κόσμο είναι ότι βασίζεται στις δίκαιες αποδόσεις. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Δεν παρεμβαίνει ποτέ σε αυτές.

Η εκάστοτε απόδοση που βλέπει ο παίκτης προκύπτει από τον αέναο νόμο της αγοράς και της ζήτησης. Αυτή είναι και η αιτία που ακόμα και σήμερα πολλοί παίκτες χρησιμοποιούν την Betfair ως εργαλείο για να παρατηρούν τις τάσεις της αγοράς.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η Betfair υπήρξε και η πρώτη στοιχηματική που έγινε χορηγός σε αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα. Τη σεζόν 2002/03 υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τη Φούλαμ.

Τα δύο αναγκαία ρίσκα

Το 2005 η Betfair πήρε ένα ρίσκο που αποδείχθηκε επιτυχές. Έγινε ο μέγας χορηγός σε μία από τις γνωστότερες ιπποδρομίες στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία μετονομάστηκε σε Betfair Chase. Η συγκεκριμένη ιπποδρομία διεξάγεται στο Haydock Park και πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Νοέμβριο. Αρχικά, η συγκεκριμένη ιπποδρομία αποτελούσε μέρος της διοργάνωσης Betfair Million. To έπαθλο ήταν ένα εκατομμύριο λίρες στο νικητή των δύο κουρσών. Στην αρχική του μορφή, για να λάβει κάποιος το χρηματικό έπαθλο θα έπρεπε να κερδίσει τόσο το King George VI Chase όσο και το Cheltenham Gold Cup.

Τη σεζόν 2009/10 διακόπηκε η χορηγία και επέστρεψε το 2015 με την ονομασία «Chase Triple Crown». Μπορεί το συγκεκριμένο γεγονός να είναι ευρέως γνωστό με την ονομασία Betfair Chase ακόμα και σήμερα, όμως η επίσημη ονομασία του είναι Lancashire Chase. Η ιστορία ωστόσο έχει γράψει, πως η συγκεκριμένη ιπποδρομία εκτόξευσε τη δημοφιλία της Betfair.

Το δεύτερο ρίσκο που πήρε η Betfair ήταν το να γίνει ο κύριος χορηγός και διοργανωτής στο World Series of Poker το 2007. Έγινε έτσι ο χορηγός του πρώτου World Series of Poker στην Ευρώπη. Για πρώτη φορά το συγκεκριμένο τουρνουά διεξήχθη εκτός των ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα στο Λονδίνο. Συνολικά 750 παίκτες απ’ όλο τον κόσμο συμμετείχαν, με το buy-in να ορίζεται στις 10.000 λίρες. Ο νικητής θα λάμβανε περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια λίρες μετρητά και το χρυσό βραχιόλι του World Series of Poker.

Παρόν και… μέλλον της ανήκουν

Είναι δεδομένο πως η Betfair έχει καταφέρει να εδραιωθεί στην ελίτ του στοιχηματικού «κόσμου». Με μία ιδέα αρκετά απλή, αλλά δύσκολη στην εφαρμογή της κατάφερε να πραγματοποιήσει ένα «ρήγμα» καινοτομίας και να βρει τη δική της θέση στο στοιχηματικό «πάνθεο».

Το 2016 η Betfair κατάφερε να πετύχει μία ακόμα σπουδαία συμφωνία καθώς συγχωνεύτηκε με την Paddy Power. Η νέα πλατφόρμα Paddy Power Betfair έχει εισαχθεί μάλιστα και στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, οπότε είναι σίγουρο πως το μέλλον προβλέπεται λαμπρό και ευοίωνο.

Όσον αφορά τους ιδρυτές της, δεν βρίσκονται πια στο τιμόνι της. Ο Άντριου Μπλακ έχει κρατήσει το 15% των μετοχών της, οι οποίες υπολογίζονται σε αξία στα 200 εκατομμύρια λίρες περίπου και ασχολείται με άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Εκτός αυτού, θεωρείται και ένας εκ των κορυφαίων παικτών μπριτζ στον κόσμο. Απ’ την άλλη, ο Έντουαρντ Ρέι κράτησε την προεδρία της Betfair έως το 2012 και στη συνέχεια άφησε τις καλύτερες στοιχηματικές εταιρίες. Επέστρεψε στα οικονομικά, με τα οποία είχε ασχοληθεί πριν την ίδρυση του επιτυχημένου ανταλλακτηρίου.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ