Η Γιορτή των Τυμπάνων (Tamborrada)

Κάθε χρόνο στις 20 Ιανουαρίου στο Σαν Σεμπαστιάν της Χώρας των Βάσκων, της αυτόνομης περιοχής της Ισπανίας, πραγματοποιείται των Φεστιβάλ των Τυμπάνων (Tamborrada). Διαρκεί 24 ώρες και οι συμμετέχοντες ντυμένοι μάγειρες και στρατιώτες πορεύονται κατά ομάδες σ’ όλη την πόλη. Χτυπούν ρυθμικά τα τύμπανά τους και τραγουδούν τοπικά παραδοσιακά και σύγχρονα άσματα. Το σήμα για την έναρξη της γιορτής δίνει ο δήμαρχος του Σαν Σεμπαστιάν με την έπαρση της σημαίας της πόλης στην Πλατεία Συντάγματος. Η αυλαία πέφτει 24 ώρες αργότερα, με την υποστολή της σημαίας στον ίδιο χώρο.

Η γιορτή έχει τις ρίζες της στους εμφύλιους πολέμους που ξέσπασαν στην Ισπανία τον 19ο αιώνα και είναι γνωστοί ως Καρλικοί Πόλεμοι. Η στρατιωτική δραστηριότητα προκάλεσε σημαντικές ζημιές στο Σαν Σεμπαστιάν και οι ντόπιοι άρχισαν να λοιδoρούν τους στρατιώτες που στάθμευαν στην πόλη τους. Χρησιμοποιώντας κουβάδες και εξοπλισμό από τις αντλίες νερού, μιμούνταν με περιπαικτική διάθεση τις καθημερινές στρατιωτικές πομπές.

Στη σύγχρονη Ταμποράδα συμμετέχουν και γυναίκες, που παλαιότερα ήταν αποκλεισμένες από τη γιορτή. Παραμένουν όμως αποκλεισμένες από το παραδοσιακό δείπνο σε «γκουρμέ κλαμπ», στα οποία γίνονται δεκτοί μόνο άνδρες. Οι συνδαιτυμόνες τρώνε περίτεχνα γεύματα που μαγειρεύουν οι ίδιοι.

Από το 1961 τα παιδιά έχουν τη δική τους εκδοχή της γιορτής, σε μία προσπάθεια των αρχών της περιοχής να κρατήσουν ζωντανή την παράδοση στις νεώτερες γενιές.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ