Η Τζανμάσταμι είναι μεγάλη γιορτή του Ινδουισμού, κατά την οποία τιμάται η γέννηση του Κρίσνα και η εμφάνιση του στη Γη. Εορτάζεται κάθε χρόνο την όγδοη ημέρα του φθίνοντος κύκλου της Σελήνης του μήνα Σραβάνα (26 Αυγούστου 2024).
Σύμφωνα με την ινδουιστική παράδοση, ο Κρίσνα είναι η όγδοη θεία μετενσάρκωση (άβαταρ) του θεού Βισνού. Συνήθως απεικονίζεται με τη μορφή παιδιού που παίζει φλάουτο ή ως νεαρός πρίγκηπας στο έπος «Μπαγκαβάτ Γκίτα». Ο Κρίσνα γεννήθηκε, με βάση αστρολογικούς υπολογισμούς, στις 18 Ιουλίου του 3228 π.Χ. Ευρύτερα γνωστός στη Δύση έγινε τη δεκαετία του 1960 από τα «παιδιά των λουλουδιών» (χίπις).
Για τους πιστούς του Κρίσνα, η Τζανμάσταμι είναι σαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά μαζί. Αποτελεί μία ημέρα βαθιάς πνευματικής ανανέωσης και εορτασμού. H ημέρα περιλαμβάνει νηστεία μέχρι τα μεσάνυχτα και στη συνέχεια ξεφάντωμα, με τους πιστούς να τραγουδούν, να χορεύουν και να ανταλλάσσουν δώρα.
Η Τζανμάσταμι αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές γιορτές, καθώς γιορτάζεται από περίπου 1 δισ. ανθρώπους στον κόσμο. Στην Ινδία και το Μπαγκλαντές είναι δημόσια αργία.