Ναγκ Παντσάμι: Η λατρεία των φιδιών

Το Ναγκ Παντσάμι είναι μια παραδοσιακή γιορτή λατρείας για τα φίδια στην Ινδία και το Νεπάλ. Λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο την 5η ημέρα του μήνα Σραβάν του ινδουιστικού ημερολογίου (21 Αυγούστου το 2023).

Τα φίδια παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ινδική μυθολογία. Σύμφωνα με την ινδουιστική πουρανική φιλολογία, ο Κασιάπα γιος του θεού Μπράχμα και η τρίτη σύζυγός του γέννησαν τις θεότητες Νάγκα που είχαν τη μορφή ενός πολύ μεγάλου φιδιού.

Οι Ινδουιστές θεωρούν τα φίδια πιο δυνατά απ’ τους ανθρώπους, γι' αυτό κάθε χρόνο τους κάνουν θυσίες και τα λατρεύουν, επειδή πιστεύουν ότι τους προστατεύουν από τα δηλητηριώδη τσιμπήματα των φιδιών.

Στις εκδηλώσεις λατρείας για τα φίδια την ημέρα του Ναγκα Παντσάμι κυριαρχούν τα γλυκά, το γάλα και λουλούδια. Εικόνες θεοτήτων Νάγκα, φτιαγμένες από πέτρα, ασήμι, ξύλο ή είναι απλές επιτοίχιες ζωγραφιές ραντίζονται με νερό και γάλα και στη συνέχεια τις προσκυνούν. Την ημέρα αυτή επιβάλλεται η νηστεία.

Σε πολλές πόλεις σε όλη την Ινδία λατρεύονται αληθινά φίδια. Σε ορισμένες περιοχές οι άνθρωποι προσφέρουν ως θυσία ριζόγαλο ή κρυσταλική ζάχαρη με σχήματα φιδιών και θεοτήτων Νάγκα. Στη συνέχεια το περιεχόμενο χύνεται σε μια μυρμηγκοφωλιά (τα φίδια πιστεύεται ότι βγαίνουν από τις μυρμηγκοφωλιές) ως σπονδή στις θεότητες Νάγκα.

Οι άνθρωποι συχνά ζωγραφίζουν εικόνες φιδιών στους τοίχους και τις πόρτες των σπιτιών τους και διαβάζουν ή γράφουν ειδικά μάντρα πάνω τους. Πιστεύεται ότι αυτό θα διώξει τα δηλητηριώδη φίδια από το σπίτι.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ