Βραυρώνια

Η πομπή των μικρών άρκτων
Η πομπή των μικρών άρκτων

Στα Βόρεια του σημερινού Πόρτο Ράφτη βρίσκεται η περιοχή της Βραυρώνας. Εκεί τελούνταν στα αρχαία χρόνια η σημαντικότερη σε όλη την Αττική γιορτή προς τιμήν της θεάς Αρτέμιδας.

Στο ιερό αυτό λατρευόταν και η γνωστή μας Ιφιγένεια, που κατά το μύθο, έφερε το ξόανο της θεάς από την Ταυρίδα στη Βραυρώνα, με τη βοήθεια του αδερφού της Ορέστη.

Στα επόμενα χρόνια, η συγκεκριμένη λατρεία της Βραυρωνίας Αρτέμιδος μεταφέρθηκε στην Αθήνα, με τέμενος της θεάς πάνω στην Ακρόπολη.

Κορίτσια ηλικίας 5-10 ετών έμεναν στο Βραυρώνιο πάνω στην Ακρόπολη, για κάποιο χρονικό διάστημα, υπηρετώντας τη θεά κι έχοντας την επονομασία «άρκτοι» (αρκούδες). Αυτό γινόταν μία και πολλές έγκυες γυναίκες έταζαν το παιδί τους στην Αρτέμιδα, προκειμένου αυτό να γεννηθεί υγιές.

Οι γυναίκες που είχαν θητεύσει ως «άρκτοι» σε μικρή ηλικία πίστευαν ότι λόγω αυτού του γεγονότος θα κέρδιζαν την εύνοια της θεάς και στο συζυγικό τους βίο.

Η σχέση της Αρτέμιδος με την αρκούδα εξηγείται από το γεγονός ότι μάλλον η θεά αυτή είχε αρχικά τη μορφή αρκούδας (προτού ακόμη οι θεοί πάρουν ανθρώ­πινη μορφή και εγκατασταθούν στον Όλυμπο) και στη συνέχεια ταυτίστηκε με τη θεά Άρτεμη.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ