Η ιστορία της Σλόβαν Λίμπερετς

Τσέχικη ποδοσφαιρική ομάδα, που εδρεύει στο Λίμπερετς, την πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας με πληθυσμό 102.000 κατοίκων. Είναι μία από τις πιο επιτυχημένες δυνάμεις του τσέχικου ποδοσφαίρου, με 3 πρωταθλήματα και 2 κύπελλα στην τροπαιοθήκη της. Το 2002 έφθασε ως τα προημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, όπου αποκλείστηκε από την Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Η Σλόβαν Λίμπερετς ιδρύθηκε επί κομουνιστικού καθεστώτος και ενιαίας Τσεχοσλοβακίας στις 12 Ιουλίου 1958 από τη συγχώνευση δύο τοπικών ομάδων του Λίμπερετς, της Γίσκρα και της Σλαβόι, που προϋπήρχαν με διαφορετικά ονόματα από την περίοδο του Μεσοπολέμου.

Ως χρώματα της ομάδας επελέγησαν το μπλε και το άσπρο, εξ ου το προσωνύμιο της ομάδας «Μοντρόμπιλι» («Κυανόλευκοι»). Το σήμα της Σλόβαν περιέχει το μπλε και το άσπρο των χρωμάτων της και αναπαριστά το παρακείμενο βουνό Γέστεντ με την κεραία της τηλεόρασης στην κορυφή του.

Το όνομα Σλόβαν (Σλάβος ή Σλαβικός στα τσέχικα) επελέγη για να υποδηλώσει τη νέα κατάσταση στην πόλη του Λίμπερετς μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν εγκαταστάθηκαν εκεί Τσέχοι, στη θέση των Γερμανών, που την είχαν ιδρύσει τον 14ο αιώνα και αποτελούσαν τη συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων της. Το 1938 η πόλη, όπως και η γύρω περιοχή της Σουδητίας, είχε ενσωματωθεί στο Γ’ Ράιχ με την επαίσχυντη Συμφωνία του Μονάχου (30 Σεπτεμβρίου 1938) και αποδόθηκε και πάλι στην Τσεχοσλοβακία μετά το τέλος του πολέμου.

Την εποχή της Τσεχοσλοβακίας, η Σλόβαν δεν κατόρθωσε να κάνει αισθητή την παρουσία της στα ποδοσφαιρικά πράγματα και τον περισσότερο καιρό αγωνιζόταν στη Β’ Εθνική. Τα πράγματα άλλαξαν ριζικά με τη «Βελούδινη Επανάσταση» (Δεκέμβριος του 1989), που σηματοδότησε την πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος και τον επακολουθήσαντα χωρισμό της Τσεχοσλοβακίας σε δύο κράτη, την Τσεχία και τη Σλοβακία (31 Δεκεμβρίου 1992). Η Σλόβαν συμπεριλήφθηκε στην πρώτη κατηγορία του νέου τσεχικού πρωταθλήματος, το οποίο κατέκτησε τρεις φορές μέχρι σήμερα (2002, 2006, 2012), ενώ δύο φορές αναδείχθηκε κυπελλούχος Τσεχίας (2000, 2015). Το 2002 έφθασε ως τα προημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, όπου αποκλείστηκε από τη Μπορούσια Ντόρτμουντ σε διπλά παιγνίδια (0-0, 0-4).

Η Σλόβαν με ελλαδικές ομάδες

Αγωνιστική Περίοδος Διοργάνωση Ομάδα Σκορ
2002 – 2003 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (Γ’ Γύρος) Παναθηναϊκός 2-2, 0-1
2016 – 2017 Γιουρόπα Λιγκ (φάση των ομίλων) ΠΑΟΚ 1-2

Η Σλόβαν με κυπριακές ομάδες

Αγωνιστική Περίοδος Διοργάνωση Ομάδα Σκορ
2016 – 2017 Γιουρόπα Λιγκ (πλέι-οφ) ΑΕΚ Λάρνακας 1-0, 3-0

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ