Η ιστορία της Θέλτα

Ισπανική ποδοσφαιρική ομάδα με έδρα την παραθαλάσσια πόλη Βίγο της Γαλικίας, με πληθυσμό 295.000 κατοίκων. Η πλήρης ονομασία της είναι Real Club Celta de Vigo (Βασιλικός Κελτικός Σύλλογος του Βίγο).

Η Θέλτα ιδρύθηκε στις 23 Αυγούστου 1923 από τη συγχώνευση των ομάδων Ρεάλ Βίγο Σπόρτινγκ και Ρεάλ Φορτούνα Φούτμπολ Κλαμπ. Το όνομα Θέλτα προέρχεται από τους Κέλτες, που είχαν αποικίζει κάποτε την περιοχή της Γαλικίας, η οποία κατέχει το βορειοδυτικό άκρο της Ισπανίας και βρίσκεται ακριβώς πάνω από την Πορτογαλία.

Το έμβλημα της ομάδας είναι μία παραλλαγή του σταυρού του Αγίου Ιακώβου και το παρατσούκλι της «Os Celestes» («Οι Γαλάζιοι»), λόγω των χρωμάτων της, που είναι το γαλάζιο και το λευκό. Αγωνίζεται στο δημοτικό στάδιο της Λεωφόρου Μπαλαΐδος, γνωστό ως «Μπαλαΐδος», χωρητικότητας 29.000 θεατών. Η μεγάλη της αντίπαλος είναι η γειτονική Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, Οι δυο τους αναμετρώνται στο «Ντέρμπι της Γαλικίας».

Η Θέλτα είναι μία από τις μικρομεσαίες ομάδες της Ισπανίας, χωρίς κανένα μεγάλο τίτλο στο ενεργητικό της. Μόνο τρεις φορές έφθασε στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας (1948, 1994, 2001). Την περίοδο 1970-1971, όταν παρέμεινε αήττητη στο γήπεδό της, αποκλήθηκε «ο φονέας των γιγάντων». Τη σεζόν 2002-2003 κατέκτησε την τέταρτη θέση στο ισπανικό πρωτάθλημα, που είναι η καλύτερη στην ιστορία της ομάδας. Έπαιξε στο Τσάμπιονς Λιγκ, όπου αποκλείστηκε από την Άρσεναλ στη φάση των 16. Τη σεζόν 2015-2016 τερμάτισε στην έκτη θέση και προκρίθηκε στη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ.

Τη γαλανόλευκη φανέλα της Βίγο έχουν φορέσει γνωστοί ποδοσφαιριστές, όπως οι Βλαντιμίρ Γκούντελι Αλεξάντερ Μοστοβόι, Βαλέρι Κάρπιν, Χάιμ Ρεβίβο, Πάμπλο Καβαγέρο, Μαζίνιο, Κλοντ Μακελελέ, Γκουστάβο Λόπεζ, Λούμποσλαβ Πένεφ, Πάμπλο Κοντρέρας, Γιαννάκης Οκκάς, Ζήσης Βρύζας, Μάρις Βερπακόφσκις και Πάμπλο Γκαρσία.

Η Θέλτα με ελληνικές ομάδες

Αγωνιστική Περίοδος Διοργάνωση Ομάδα Σκορ
1999 – 2000 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (Β’ Γύρος) Άρης Θ. 2-2, 2-0
2016 – 2017 Γιουρόπα Λιγκ (Φάση Ομίλων) Παναθηναϊκός 2-0

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ