Η Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Απραξία (Apraxia Awareness Day) τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Μαΐου, στο πλαίσιο του Μήνα Ευαισθητοποίησης για την Απραξία. Θεσπίστηκε για να ενημερώσει σχετικά με την παιδική απραξία λόγου, μια σπάνια αλλά σοβαρή διαταραχή της ομιλίας που επηρεάζει την ικανότητα ενός ατόμου να μιλά.
Η παιδική απραξία του λόγου είναι μια κατάσταση κατά την οποία το άτομο δυσκολεύεται να προφέρει ήχους, συλλαβές και λέξεις καθαρά, επειδή ο εγκέφαλος έχει δυσκολία στον προγραμματισμό και το συντονισμό των κινήσεων των χειλιών, της γλώσσας και της γνάθου.
Η απραξία είναι σπάνια – επηρεάζει λιγότερο από το 1% των παιδιών. Η αιτία της δεν είναι ακόμη γνωστή, όμως υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει γενετικό υπόβαθρο. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί δευτερογενώς σε καταστάσεις όπως ο αυτισμός, η επιληψία και γενετικές διαταραχές όπως η γαλακτοζαιμία ή το σύνδρομο εύθραυστου χρωμοσώματος Χ.
Τα παιδιά με απραξία καταλαβαίνουν τι τους λένε και γνωρίζουν τι θέλουν να πουν, αλλά δεν μπορούν να το εκφράσουν, επειδή ο εγκέφαλος δεν συντονίζει σωστά τις απαραίτητες κινήσεις των μυών της ομιλίας. Συνήθως αρχίζουν να μιλούν αργότερα από τους συνομηλίκους τους και όταν αρχίσουν, η ομιλία τους έχει χαρακτηριστικά που βοηθούν τους λογοθεραπευτές να διακρίνουν την απραξία από άλλες διαταραχές. Αυτά περιλαμβάνουν ασυνέπειες στα λάθη, δυσκολία στη μετάβαση από ήχο σε ήχο ή από συλλαβή σε συλλαβή, καθώς και ασυνήθιστο ρυθμό, έμφαση και μελωδία της ομιλίας (αυτό που συνολικά λέγεται προσωδία).
Δεν υπάρχει θεραπεία για την παιδική απραξία λόγου, ούτε περνάει με την ηλικία, αλλά τα άτομα μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ομιλία τους με τη βοήθεια λογοθεραπευτή. Η θεραπεία πρέπει να είναι εξατομικευμένη, εντατική και σταθερή για να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Ο βασικός στόχος της θεραπείας είναι να μάθουν τα παιδιά τα κινητικά μοτίβα που απαιτούνται για την ομιλία μέσω επανάληψης λέξεων και φράσεων, ώστε να τα εκφωνούν καθαρότερα. Παράλληλα, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει και εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας, όπως συσκευές επικοινωνίας ή νοηματική, μέχρι να βελτιωθεί η ομιλία τους. Η επιτυχία της θεραπείας εξαρτάται από τη σοβαρότητα της απραξίας, την ύπαρξη άλλων διαταραχών (όπως ο αυτισμός) και τη συχνότητα της θεραπείας.
Η Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Απραξία δημιουργήθηκε στον Καναδά για να καταρρίψει μύθους, να ενημερώσει την κοινωνία και να υποστηρίξει τις οικογένειες των παιδιών με απραξία. Ο πρώτος εορτασμός έγινε στις 14 Μαΐου 2012 και έκτοτε έχει εξελιχθεί σε διεθνή εκστρατεία ευαισθητοποίησης με τη στήριξη πολλών οργανισμών και ιδρυμάτων.