Διεθνής Ημέρα Πυροβασίας

Η Διεθνής Ημέρα Πυροβασίας (Ιnternational Firewalk Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο το πρώτο Σάββατο του Απριλίου. Θεσπίστηκε για να ενημερώσει το κοινό για την αρχαία πρακτική της πυροβασίας και να τη διαδώσει σε όλο τον κόσμο.

Η πυροβασία είναι η πρακτική του να περπατά κάποιος ξυπόλητος πάνω σε καυτά κάρβουνα ή πέτρες. Έχει ιστορία που εκτείνεται για πάνω από τρεις χιλιετίες κι έχει ασκηθεί από πολλούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο ως τελετή ενηλικίωσης, απόδειξη πίστης, δοκιμασία θάρρους και δύναμης ή τελετουργικό θεραπείας.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αναγέννηση του ενδιαφέροντος για την πυροβασία. Μια νέα γενιά πυροβατών βλέπει την πρακτική ως έναν τρόπο να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους και ν’ αγκαλιάσουν τη μεταμορφωτική δύναμη της φωτιάς.

Στον ελλαδικό χώρο η πυροβασία είναι ταυτισμένη με τα «Αναστενάρια» και
επίκεντρο τον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και την Αγία Ελένη Σερρών. Θρακικό έθιμο με ρίζες από την Ανατολική Ρωμυλία, τελείται κάθε χρόνο στην εορτή του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης (21 Μαΐου).

Η πράξη του να περπατά κάποιος ξυπόλητος πάνω σε καυτά κάρβουνα μπορεί να φαίνεται θαυματουργή, αλλά έχει επιστημονική εξήγηση. Όταν η πυροβασία εκτελείται σωστά, το στρώμα στάχτης πάνω από τα κάρβουνα και η κακή θερμική αγωγιμότητά τους προστατεύουν τα πόδια του πεζοπόρου από το κάψιμο. Αυτό είναι το σημείο όπου η φράση «η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί» δεν είναι απλώς ένα κλισέ. Το σίγουρο βάδισμα των πυροβατών τους βοηθά να προστατεύσουν τα πόδια τους.

Για να μην καούν, οι πυροβάτες πρέπει να βαδίζουν με τα πόδια τους επίπεδα πάνω στα κάρβουνα και να κινούνται σχετικά αργά αλλά σταθερά χωρίς να σταματούν. Με αυτόν τον τρόπο δεν παραμένουν πάνω στις κάρβουνα αρκετή ώρα για να μην γίνουν καλοί αγωγοί της θερμότητας. Ένα άτομο μπορεί να καεί αν παραμείνει πάνω στα κάρβουνα για πολύ ώρα, προσπαθήσει να τρέξει ή έχει βρεγμένα πόδια. Κάρβουνα που δεν έχουν καεί αρκετά ή ξένα αντικείμενα μέσα στα κάρβουνα μπορεί επίσης να προκαλέσουν εγκαύματα.

Η πυροβασία δεν είναι μια δραστηριότητα που απαιτεί ειδικές ικανότητες που μόνο λίγοι εκλεκτοί διαθέτουν. Ενώ κάποιες ιατρικές καταστάσεις κάνουν την πυροβασία επικίνδυνη, οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι μπορούν να πυροβατούν αν έχουν αρκετή αυτοπεποίθηση και τη βοήθεια ενός επαγγελματία δασκάλου που θα τους καθοδηγήσει σωστά.

Η ιδέα για μια διεθνή γιορτή της πυροβασίας γεννήθηκε το 2012, αλλά συζητήθηκε με σοβαρότητα για πρώτη φορά στη Συνάντηση Πυροβασίας του 2017. Δάσκαλοι πυροβασίας από διάφορα μέρη του κόσμου συγκεντρώθηκαν στη Λετονία για να συζητήσουν τρόπους προώθησης της αρχέγονης αυτής πρακτικής και να ενθαρρύνουν ανθρώπους εκτός της κοινότητας των πυροβατών να τη δοκιμάσουν. Έτσι γεννήθηκε η Διεθνής Ημέρα Πυροβασίας, με την πρώτη γιορτή να πραγματοποιείται τον Απρίλιο του 2018.

Η Διεθνής Ημέρα Πυροβασίας συντονίζεται από την Παγκόσμια Ένωση Πυροβασίας (Global Firewalking Association), ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ενώνει επαγγελματίες δασκάλους της πυροβασίας και λάτρεις της πρακτικής από όλο τον κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ