Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμων Μεταφορών

Η Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμων Μεταφορών (World Sustainable Transport Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Νοεμβρίου, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, που ελήφθη στις 16 Μαΐου 2023, προκειμένου να αναγνωρισθεί ο σημαντικός ρόλος των ασφαλών, οικονομικά προσιτών, προσβάσιμων και βιώσιμων συστημάτων μεταφορών στη βελτίωση της κοινωνικής ευημερίας και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η έννοια της βιωσιμότητας (sustainability) άρχισε να γίνεται γνωστή τη δεκαετία του 1980 και μπορεί να οριστεί ως ο κοινωνικός στόχος για την ανθρωπότητα να συνυπάρχει σε ισορροπία με το περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην καθημερινή χρήση, η βιωσιμότητα συνδέεται κυρίως με τον μετριασμό των επιπτώσεων των παγκόσμιων περιβαλλοντικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ρύπανσης του αέρα και των υδάτων, της κλιματικής αλλαγής, της υποβάθμισης του εδάφους και της απώλειας της βιοποικιλότητας.

Ο καθένας μας μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη της βιωσιμότητας. Ένας από τους τρόπους με τους οποίους τα άτομα μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους για να είναι πιο βιώσιμος είναι να χρησιμοποιούν βιώσιμες μεταφορές. Ο όρος βιώσιμες μεταφορές αναφέρεται σε τρόπους μεταφοράς που είναι βιώσιμοι ως προς τον περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπό τους. Η βιωσιμότητα ενός τρόπου μεταφοράς αξιολογείται με βάση τα συγκεκριμένα οχήματα και τις υποδομές που χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση των μεταφορών, καθώς και την πηγή ενέργειας.

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των μεταφορών προέρχονται από την κατανάλωση ενέργειας. Τα συστήματα μεταφορών είναι κύριοι χρήστες ενέργειας και το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ενέργειας προέρχεται από το πετρέλαιο. Η καύση πετρελαίου δημιουργεί ατμοσφαιρική ρύπανση και συμβάλλει σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Ο μεγαλύτερος παράγοντας που συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη και επομένως ο λιγότερο βιώσιμος τρόπος μεταφοράς είναι οι οδικές μεταφορές (αυτοκίνητα και φορτηγά).

Οι κύριοι τρόποι για τη μείωση των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων των μεταφορών και για να γίνουν πιο βιώσιμες περιλαμβάνουν τη μείωση του βάρους των οχημάτων και της τριβής των ελαστικών, την ενθάρρυνση βιώσιμων οδηγικών συνηθειών (ακολουθώντας τη συντομότερη διαδρομή, αποφυγή υπερβολικής ταχύτητας κ.λπ.), την προώθηση ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων και την ενθάρρυνση εναλλακτικών επιλογών μεταφοράς (περπάτημα, δημόσια μέσα μεταφοράς, ομαδική χρήση αυτοκινήτου και κοινή χρήση αυτοκινήτων, ποδηλασία κ.λπ.). Φυσικά, τα ανωτέρω δεν αφορούν μόνο τις ατομικές συνήθειες. Για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να μειώσουν τη χρήση του αυτοκινήτου, οι πόλεις θα πρέπει να βελτιώσουν τα συστήματα δημόσιων συγκοινωνιών και να ενισχύουν τις κατάλληλες συνθήκες για ποδηλασία και πεζοπορία.

Και αυτό μας φέρνει στην κοινωνική πτυχή των βιώσιμων μεταφορών. Η επικράτηση του ιδιωτικού αυτοκινήτου ως βασικού μεταφορικού μέσου σε ορισμένες πόλεις έχει συνδεθεί με την κοινωνική απομόνωση των νέων, των ηλικιωμένων και όσων δεν μπορούν να οδηγήσουν, τα υψηλότερα ποσοστά τροχαίων ατυχημάτων, την αύξηση του καθιστικού τρόπου ζωής και με εμπόδια στην απασχόληση σε γειτονιές χαμηλού εισοδήματος.

Ο ΟΗΕ με την Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμων Μεταφορών επιδιώκει να αναγνωρισθεί ο ρόλος των βιώσιμων μεταφορών στις ανθρώπινες δραστηριότητες με σκοπό να υπενθυμίσει στα κράτη-μέλη του για την ανάγκη δημιουργίας βιώσιμων συστημάτων μεταφορών και να ενθαρρύνει τα άτομα να κάνουν πιο βιώσιμες επιλογές μεταφοράς προκειμένου να μειώσουν το αποτύπωμα του άνθρακα.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ