Διεθνής Ημέρα Ιρλανδικού Ουίσκι

Η Διεθνής Ημέρα Ιρλανδικού Ουίσκι (International Irish Whiskey Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Μαρτίου. Ξεκίνησε δειλά-δειλά από μία ιδέα του ιρλανδού μπλόγκερ Στιούαρτ ΜακΝαμάρα και με τα χρόνια διεθνοποιήθηκε, χάρη στη συμβολή των ΜΜΕ της Ιρλανδίας και της τοπικής βιομηχανίας ουίσκι.

Το ιρλανδικό ουίσκι, που ανιχνεύεται τον 12ο αιώνα, μοιάζει πολύ με το σκωτσέζικο, χωρίς όμως την καπνιστή γεύση. Διαφέρει και στην ορθογραφία της λέξης ουίσκι στα αγγλικά (whiskey το ιρλανδικό, whisky το σκωτσέζικο). Η μέθοδος παρασκευής του είναι παρόμοια με αυτή του σκωτσέζικου, η βύνη όμως δεν εκτίθεται στον καπνό κατά τη θέρμανση.

Η πρώτη ύλη είναι κριθάρι ή ένα μείγμα από 50% βυνοποιημένο κριθάρι, 30% μη βυνοποιημένο κριθάρι, 10% βρώμη και 10% σιτάρι και σίκαλη. Η απόσταξη επίσης είναι τριπλή και όχι διπλή. Μερικές φορές αναμιγνύονται με ουδέτερα ουίσκι για την παραγωγή ενός προϊόντος με ελαφρύτερο σώμα. Το μπλεντ ουίσκι ωριμάζει για 7 τουλάχιστον χρόνια. Οι πιο γνωστές και στη χώρα μας μάρκες ιρλανδικού ουίσκι είναι οι Jameson, Bushmills και Tullamore Dew.

Η 3η Μαρτίου (3/3) για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Ιρλανδικού Ουίσκι επελέγη από τον ΜακΝαμάρα για τους εξής λόγους: Είναι ακριβώς δύο εβδομάδες πριν από την την εορτή του Αγίου Πατρικίου (την απόλυτη εορτή των Ιρλανδών), το ιρλανδικό ουίσκι απαιτεί τρία χρόνια ωρίμανσης και τριπλή απόσταξη, το τριφύλλι είναι ένα από τα σύμβολα της Ιρλανδίας και τρία είναι τα χρώματα της σημαίας της (πράσινο, λευκό και πορτοκαλί).

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ