Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ισλαμοφοβίας

Η 15η Μαρτίου καθιερώνεται ως Διεθνής Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ισλαμοφοβίας (International Day to Combat Islamophobia) με ψήφισμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, που εγκρίθηκε παμψηφεί από τα 193 μέλη του διεθνούς οργανισμού στις 15 Μαρτίου 2022. Η πρωτοβουλία ανήκε στο Πακιστάν και υποστηρίχτηκε από 55 χώρες, στις οποίες κυριαρχεί η μουσουλμανική θρησκεία.

Ο εκπρόσωπος του Πακιστάν εισάγοντας το ψήφισμα τόνισε ότι η Ισλαμοφοβία είναι μια νέα μορφή ρατσισμού, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, ρητορική μίσους και στοχοποίηση κοριτσιών και γυναικών για το ντύσιμό τους.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, ο βασικός στόχος της Διεθνούς Ημέρας για την Καταπολέμηση της Ισλαμοφοβίας είναι «η καθιέρωση ενός παγκόσμιου διαλόγου για την προώθηση της κουλτούρας της ανοχής και της ειρήνης σε όλα τα επίπεδα, με βάση τον σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφορετικότητα των θρησκειών και των πεποιθήσεων».

Η 15η Μαρτίου επελέγη καθώς αυτή την ημέρα του 2019 σημειώθηκε η πολύνεκρη επίθεση σε τεμένη στη Νέα Ζηλανδία, με αποτέλεσμα τον θάνατο 51 ανθρώπων και τον τραυματισμό 40.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ