Η 7η Ιουνίου έχει ανακηρυχτεί από το 2019 ως Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια των Τροφίμων (World Food Safety Day), με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.
Η ημέρα αυτή έχει στόχο να ενημερώσει και να εμπνεύσει δράσεις για την πρόληψη, τον εντοπισμό και τη διαχείριση των κινδύνων που απειλούν τα τρόφιμα, συμβάλλοντας στην επισιτιστική ασφάλεια, στη δημόσια υγεία, στην οικονομική ευημερία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Το θέμα που επελέγη για το 2025 είναι «Ασφάλεια τροφίμων: Η επιστήμη εν δράσει».
Η επιστήμη βρίσκεται στο επίκεντρο της ασφάλειας των τροφίμων. Μας βοηθά να κατανοήσουμε το τι καθιστά τα τρόφιμα μη ασφαλή και μας καθοδηγεί στο πώς να προλαμβάνουμε τις τροφιμογενείς ασθένειες. Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφάλειας Τροφίμων εφιστά την προσοχή στη χρήση της επιστημονικής γνώσης ως κλειδί για τη μείωση των ασθενειών, τη μείωση του κόστους και τη διάσωση ζωών.
Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ:
- 200 Ασθένειες προκαλούνται από μη ασφαλή τρόφιμα- από διάρροια έως καρκίνο.
- 1.600.000 άνθρωποι νοσούν κάθε ημέρα, κατά μέσο όρο, εξαιτίας μη ασφαλών τροφίμων.
- 110 δισ. δολάρια είναι η ετήσια οικονομική επιβάρυνση από τροφιμογενείς ασθένειες σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.