Η 7η Ιουνίου έχει ανακηρυχτεί από το 2019 ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια των Τροφίμων» («World Food Safety Day»), με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.
Η ημέρα αυτή έχει στόχο να ενημερώσει και να εμπνεύσει δράσεις για την πρόληψη, τον εντοπισμό και τη διαχείριση των κινδύνων που απειλούν τα τρόφιμα, συμβάλλοντας στην επισιτιστική ασφάλεια, στη δημόσια υγεία, στην οικονομική ευημερία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Το θέμα που επελέγη για το 2024 είναι «Ασφάλεια τροφίμων: προετοιμασία για το απρόοπτο».
Το φετινό θέμα υπογραμμίζει τη σημασία της προετοιμασίας για περιστατικά που συνδέονται με την ασφάλεια των τροφίμων, ανεξάρτητα από το πόσο ήπια ή σοβαρά μπορεί να είναι. Είναι καταστάσεις στις οποίες υπάρχει δυνητικός ή επιβεβαιωμένος κίνδυνος για την υγεία από την κατανάλωση τροφίμων. Ένα τέτοιο περιστατικό μπορεί να συμβεί, για παράδειγμα, λόγω ατυχήματος, ανεπαρκούς ελέγχου, απάτης με τρόφιμα ή από ένα φυσικό γεγονός. Ενώ η ετοιμότητα για τη διαχείριση περιστατικών σχετικών με την ασφάλεια των τροφίμων απαιτεί αφοσιωμένες προσπάθειες από τους φορείς χάραξης πολιτικής, τις αρχές ασφάλειας τροφίμων, τους αγρότες και τους υπεύθυνους επιχειρήσεων τροφίμων, οι καταναλωτές μπορούν επίσης να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο.