Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων

Η Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων, γνωστή στην χώρα μας ως Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού ή Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής («World Food Day») γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, την ημερομηνία ίδρυσης το 1945 του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Θέμα του φετινού εορτασμού (2020): «Μαζί στην Καλλιέργεια, στην Διατροφή, στην Βιωσιμότητα: Οι Δράσεις μας είναι το Μέλλον μας».

Φέτος, ο εορτασμός έχει ξεχωριστό χαρακτήρα, καθώς σηματοδοτεί την 75η επέτειο από την ίδρυση του FAO, σε μια μοναδική και δύσκολη χρονιά. Ο διεθνής κάνει έκκληση για παγκόσμια συνεργασία και αλληλεγγύη, καθώς και για παροχή βοήθειας σε όλους τους πληθυσμούς και ειδικά στους πιο ευάλωτους, ώστε να ανακάμψουν από την πανδημία COVID-19, μέσω του μετασχηματισμού των συστημάτων τροφίμων και της εξάλειψης των επίμονων ανισοτήτων και των ανεπαρκειών τους, ώστε να καταστούν πιο ανθεκτικά και ικανά να προσφέρουν υγιή διατροφή για όλους και αξιοπρεπή διαβίωση στους εργαζόμενους στα συστήματα τροφίμων.

Ο FAO, ο οποίος αποτελείται από 194 χώρες μέλη και έχει παρουσία σε περισσότερες από 130 χώρες, ηγείται της παγκόσμιας προσπάθειας για την εξάλειψη της πείνας και του υποσιτισμού και έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στον αγώνα κατά της φτώχειας, της πείνας και του υποσιτισμού κατά τα τελευταία 75 χρόνια. Παράλληλα, εργάζεται για την επίτευξη επισιτιστικής ασφάλειας και για τη διασφάλιση της τακτικής πρόσβασης των ανθρώπων σε αρκετά ποιοτικά τρόφιμα, ώστε να είναι σε θέση να ζήσουν μια δραστήρια και υγιή ζωή.

Σε έναν κόσμο αφθονίας, είναι μία σοβαρή προσβολή το ότι εκατοντάδες εκατομμύρια πηγαίνουν για ύπνο κάθε βράδυ πεινασμένοι, αναφέρει σε μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Όπως επισημαίνει ο κ. Γκουτέρες, περίπου 130 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να βρεθούν στα πρόθυρα της πείνας μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς και σημειώνει ότι «αυτοί θα προστεθούν στους 690 εκατομμύρια ανθρώπους που ήδη δεν διαθέτουν χρήματα για να τραφούν». Την ίδια στιγμή, πάνω από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν τα μέσα για μία υγιεινή διατροφή, προσθέτει.

Επίσης, ο γενικός γραμματέας παρατηρεί ότι η πανδημία έχει εντείνει περαιτέρω τη διατροφική ανασφάλεια σε επίπεδο που δεν είχαμε δει για δεκαετίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζει ότι καθώς «γιορτάζουμε την 75ή επέτειο της Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών και τα Τρόφιμα για τη Γεωργία, χρειάζεται να αυξήσουμε τις προσπάθειες για την υλοποίηση του οράματος των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης». Αυτό σημαίνει, όπως υπογραμμίζει, ένα μέλλον όπου όλοι, παντού, θα έχουν πρόσβαση στη διατροφή που χρειάζονται.

Ειδικότερα, τονίζει την ανάγκη «να κάνουμε τα συστήματα διατροφής πιο ανθεκτικά στην επιθετικότητα του κλίματος» και διαμηνύει ότι «πρέπει να εξασφαλίσουμε βιώσιμη και υγιεινή διατροφή για όλους και να ελαχιστοποιήσουμε τη σπατάλη τροφίμων». Χρειαζόμαστε συστήματα διατροφής που προσφέρουν αξιοπρεπή, ασφαλή νοικοκυριά για τους εργαζόμενους, αναφέρει περαιτέρω και σημειώνει ότι «έχουμε την τεχνογνωσία και τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα πιο ανθεκτικό, δίκαιο και βιώσιμο κόσμο».

Διαβεβαιώνει ότι ο ΟΗΕ θα συνεχίσει να εργάζεται για ένα μέλλον όπου όλοι, παντού, έχουν πρόσβαση στη διατροφή που χρειάζονται, και κάθε μέρα.

Στην κατεύθυνση αυτή, τονίζει πως το φετινό βραβείο Nόμπελ Ειρήνης στο Πρόγραμμα Επισιτισμού των Ηνωμένων Εθνών αναγνωρίζει το δικαίωμα όλων των ανθρώπων στην τροφή και την κοινή μας επιδίωξη για μηδενική πείνα και ανακοινώνει πως του χρόνου θα συγκαλέσει τη Σύνοδο Κορυφής για τα Συστήματα Διατροφής, «με στόχο να εμπνεύσουμε τη δράση προς αυτό το όραμα».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ