Παγκόσμια Ημέρα Υδρογραφίας

Η Παγκόσμια Ημέρα Υδρογραφίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, που ελήφθη στις 29 Νοεμβρίου 2005.

Υδρογραφία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την σύνταξη και την παραγωγή χαρτών για τις περιοχές της επιφάνειας της Γης που καλύπτονται από νερά.

Η πρωτοβουλία ανήκε στον Διεθνή Υδρογραφικό Οργανισμό (IHO), ένα διακυβερνητικό διεθνή οργανισμό που ιδρύθηκε στις 21 Ιουνίου 1921 και εδρεύει στο Μονακό, αρχικά ως Διεθνές Υδρογραφικό Γραφείο, με σκοπό την ασφαλέστερη και ευκολότερη ναυσιπλοΐα. Ο IHO κατέχει θέση παρατηρητή στον ΟΗΕ και αποτελεί διεθνώς τον αρμόδιο οργανισμό για υδρογραφικές μελέτες και ναυτική χαρτογράφηση.

Το βρετανικό ναυτικό διόρισε τον πρώτο του υδρογράφο το 1795,ενώ οι ΗΠΑ ίδρυσαν υδρογραφική υπηρεσία το 1854. Έκτοτε πολλά παραθαλάσσια κράτη ίδρυσαν υδρογραφικές υπηρεσίες για να εφοδιάζουν τους ναυτιλλομένους με ναυτικούς χάρτες και άλλες δημοσιεύσεις απαραίτητες τόσο για την ναυσιπλοΐα των χωρικών τους υδάτων όσο και των διεθνών.

Η Ελληνική Υδρογραφική Υπηρεσία ιδρύθηκε το 1919 και υπάγεται στο Πολεμικό Ναυτικό. Είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Διεθνούς Υδρογραφικού Οργανισμού και έχει διαδραματίσει αυτά τα χρόνια το δικό της ξεχωριστό ρόλο στην εξέλιξη των διαδικασιών για την προώθηση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ