Παγκόσμια Ημέρα Μετρολογίας

Η Παγκόσμια Ημέρα Μετρολογίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου, επειδή την ημερομηνία αυτή του 1875 υπογράφτηκε από αντιπροσώπους 17 κρατών η Συνθήκη του Μέτρου. Η συνθήκη αυτή θέτει το πλαίσιο για την παγκόσμια συνεργασία στον τομέα της μετρολογίας και των εφαρμογών της στη βιομηχανία, το εμπόριο και την καθημερινή ζωή.

Η Μετρολογία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τις μετρήσεις, τα όργανα μέτρησης, την αξιοπιστία των οργάνων και των μετρήσεων, τις μονάδες μέτρησης και γενικότερα με ότι αφορά στον ακριβή και αποδεκτό προσδιορισμό των τιμών των μεγεθών που προσδιορίζουν τις ιδιότητες των σωμάτων ή των συστημάτων. Ο βασικός σκοπός της συνθήκης είναι η εξασφάλιση της ομοιομορφίας των μετρήσεων παγκοσμίως.

Η Ελλάδα προσχώρησε στη Συνθήκη του Μέτρου μόλις το 2001 και αρμόδια υπηρεσία για την εφαρμογή της είναι το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Μετρολογίας (2024) είναι «Μετράμε σήμερα για ένα βιώσιμο αύριο». Η Μετρολογία είναι το θεμέλιο για τη λήψη αποφάσεων βάσει δεδομένων και την ανάπτυξη πολιτικών στον τομέα της αειφορίας. Εξασφαλίζοντας ακριβείς μετρήσεις σε διάφορες πτυχές της αειφορίας, η Μετρολογία βοηθά οργανισμούς, κυβερνήσεις και άτομα να κάνουν τεκμηριωμένες επιλογές που συμβάλλουν σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Η Παγκόσμια Ημέρα Μετρολογίας 2024 εστιάζει στις πολυάριθμες δυνατότητες των μετρήσεων που συμβάλλουν στη δημιουργία μιας βιώσιμης παγκόσμιας οικονομίας και ενός βιώσιμου περιβάλλοντος.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ