Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας

Στις 23 Μαρτίου του 1950 τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη για τη δημιουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (WMO), ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ σε θέματα κλίματος και καιρικών προβλέψεων. Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος, η 23η Μαρτίου ορίσθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας.

Στόχο του εορτασμού είναι να καταδείξει τη σημασία που θα διαδραματίζουν ο καιρός, το κλίμα και οι υδάτινοι πόροι στη διαμόρφωση του κοινού μέλλοντός μας, καθώς θα είναι οι καθοριστικοί παράγοντες των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.

Για τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μετεωρολογίας (2019), ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός επέλεξε το κεντρικό θέμα με τίτλο: «Ο Ήλιος, h Γη και ο Καιρός». Ο Ήλιος μας δίνει την ενέργεια που εξουσιάζει όλη τη ζωή στη Γη. Καθοδηγεί τον καιρό, τα ωκεάνια ρεύματα και τον υδρολογικό κύκλο. Διαμορφώνει τις διαθέσεις και τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Είναι η έμπνευση για τη μουσική, τη φωτογραφία και την τέχνη.

Κάθε χρόνο αυτή τη μέρα, οι Εθνικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες όλου του κόσμου ξεναγούν όσους ενδιαφέρονται στις εγκαταστάσεις τους, ενημερώνοντάς τους από πρώτο χέρι για τον τρόπο που εργάζονται.