Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς

Έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο πληρώνονται σε όλο τον κόσμο για δωροδοκίες πάνω 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, γεγονός που εντείνει τη διαφθορά και συμβάλλει στην υπονόμευση του μέλλοντος των επερχόμενων γενεών. Κάθε πράξη δωροδοκίας συμβάλλει στη φτώχεια, αποτελεί τροχοπέδη στην πρόοδο και αποστερεί πόρους για επενδύσεις.

Τη διαφθορά μάχεται εδώ και χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο η μη κυβερνητική οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια», που έπεισε τον ΟΗΕ να υιοθετήσει σχετικές πρωτοβουλίες.

Η 9η Δεκεμβρίου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, γιατί την ημερομηνία αυτή του 2003 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε τη Συνθήκη κατά της Διαφθοράς.

Σύμφωνα με την «Διεθνή Διαφάνεια», το 2023 η Ελλάδα κατέχει την 59η θέση (49/100 η βαθμολογία της με πτώση τριών μονάδων και οκτώ θέσεων σε σχέση με το 2022) ανάμεσα σε 180 χώρες, ως προς τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI), τον οποίο καταρτίζει αυτή η μη κυβερνητική οργάνωση αλλά εξακολουθεί να παραμένει στις τελευταίες θέσεις, όσον αφορά τις χώρες της Ε.Ε, μπροστά μόνο από την Ρουμανία την Ουγγαρία και την Βουλγαρία (Η Κύπρος στην 49η θέση με βαθμολογία 53/100). Η Σομαλία (11/100), η Βενεζουέλα (13/100) και η Συρία (13/100), βρίσκονται στο τέλος του καταλόγου και θεωρούνται οι πλέον διεφθαρμένες χώρες του κόσμου, ενώ η, η Δανία (90/100) η Φινλανδία (87/100) και η Νέα Ζηλανδία (85/100) είναι οι τρεις λιγότερα διεφθαρμένες χώρες του κόσμου.

Οι συνέπειες από τις φερόμενες παράνομες υποκλοπές επικοινωνιών δημοσιογράφων και πολιτικών της αντιπολίτευσης από την κυβέρνηση, οι επιθέσεις στην ελευθερία του τύπου και η μειωμένη δικαστική ανεξαρτησία συνέβαλαν στην πιο απότομη πτώση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την Διεθνή Διαφάνεια, οι οποίες αποτυπώνονται στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς του 2023. Οι ανησυχίες αυξάνονται εξαιτίας της υπερβολικής παρέμβασης της κυβέρνησης στο σκάνδαλο των υποκλοπών («Predatorgate»), με αναφορές για απειλές σε μέλη του ανεξάρτητου ελεγκτικού οργάνου που ερευνά την υπόθεση και για παρεμπόδιση μαρτύρων. Η Ελλάδα είναι η χώρα με τη χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου (World Press Freedom Index).Η χρήση SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation), για να φιμωθούν οι δημοσιογράφοι είναι συνήθης, εμποδίζοντας τη δυνατότητα των ΜΜΕ να αναφέρουν υποθέσεις διαφθοράς.Αυτό ενισχύεται από τη συγκέντρωση της ιδιοκτησίας ΜΜΕ σε πρόσωπα με στενούς δεσμούς με την πολιτική ελίτ.

Καμία από τις 180 χώρες οι οποίες συμπεριελήφθησαν στην μελέτη αυτή για το 2022 δεν πέτυχε άριστη βαθμολογία. Ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς κατατάσσει 180 χώρες και περιοχές αναφορικά με τα επίπεδα αντίληψης της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα τους, σε μια κλίμακα από το 0 (πολύ διαφθορά) έως το 100 (καθόλου διαφθορά). Για να μπορέσει να καταρτίσει τον Δείκτη, η «Διεθνής Διαφάνεια» συγκεντρώνει απόψεις και εκτιμήσεις ειδικών από διεθνείς οργανισμούς.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ